Pobjeda radnika Binasa: Dobili novog generalnog direktora koji će pokušati spasiti firmu

Radnici bugojanske firme za Žurnal kažu da su zadovoljni izborom njihovog uposlenika Muriza Šupića za novog vršioca dužnosti generalnog direktora i da on ima njihovu punu podršku

Za novog vršioca dužnosti generalnog direktora bogojanske fabrike oružja „Binas“ izabran je uposlenik ove firme Muriz Šupić, saznaje Žurnal.

On je izabran na današnjoj sjednici Vlade FBiH, a prethodno je prihvaćena ostavka Enesa Memića.

Ogorčeni radnici progovorili: Ovo je baša priča i prava istina o Binasu

„Šupić ispunjava sve uslove i mi smo zadovoljni. On je uposlenik naše firme i izabran je na prijedlog ministra Džindića. Razgovarali smo s njim, ima ozbiljne ideje. Svjestan je da je trenutna situacija jako teška, ali on ima našu punu podršku“, kažu nam radnici ove bugojanske firme.

Saznajemo da je Šupić ekonomista po struci, ali ga je bivši v.d. generalnog direktora Enes Memić degradirao i u vrijeme njegovog mandata je radio u „operativi“.

Iz Sindikalnog odbora Binasa još ranije su na svojoj Facebook stranici saopćili da je Memićevo mjesto trebao zauzeti Mustafa Dagoja, ali su oni bili protiv toga jer smatraju da nema dovoljno menadžerskog iskustva.

„Da nismo bili toliko uporni u našim zahtjevima vjerovatno bi oni i doveli nekog sličnog Memiću. Vjerujte, mi nikada ne bismo odustali. Srećom, ministar Džindić je imao sluha za nas i zadovoljni smo izborom Šukića, koji i sam ima neke zahtjeve i trenutno čeka da vidi hoće li mu ih ispuniti“, izjavio je za Žurnal jedan od ranika, koji ne želi da mu objavljujemo identitet.

Borba radnika Binasa traje već mjesecima. Duguju im tri plate, dva topla obroka, a doprinosi su im posljednji put uplaćeni u augustu 2019. godine.

Osim Memićeve ostavke, radnici su tražili i ostavke izvršnih direktorica, ali i svih članova Nadzornog odbora na čelu sa Mehridom Omerinovićem. Radnici smatraju da je Nadzorni odbor bio upoznat sa katastrofalnim stanjem u Binasu, te da su o svemu morali obavijestiti Vladu FBiH.

Vlada FBiH i SDA uništili nekadašnjeg giganta namjenske industrije iz Bugojna

Ipak, najvećeg krivca vide u potpredsjednici SDA i potpredsjednici Federacije BiH Meliki Mahmutbegović.

“Prije dva do tri dana imali smo sastanak sa lokalnom vlašću SDA i oni su kao trebali danas da dogovore sastanak sa potpredsjednicom da bi se imenovao vršilac dužnosti, ali su ih preduhitrili. Mi smo prezadovoljni izborom Šupića, ali nećemo stati sve dok ne skinu i dvije izvršne direktorice”, kazao nam je jedan od radnika.

„Binas“ je zbog lošeg rukovodstva i kadrovske politike, u posljednje dvije godine, bilježio samo gubitke. Sa 12,2 miliona KM poslovnih prihoda u 2018. pali su na 5,9 miliona KM u 2020., dok u prvih šest mjeseci ove godine prihodi nisu iznosili ni pola miliona KM.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79