Pobuna radnika u Srebrenici: Firma investitora iz Srbije im ne da obećanu plaću

Nakon razgovora sa radnicama, vlasnik firme je obećao da će plaće radnicima biti isplaćene u petak, 10. maja

U firmi MMS Fashion iz Srebrenice, koja se bavi proizvodnjom ženskog modnog programa, danas je došlo do nezadovoljstva uposlenih radnica zbog neisplaćenih plaća. Podsjetimo, ovu je kompaniju u Srebrenici registrovao investitor iz Srbije, odnosno firma MMS-fashion iz Ivanjice. Građevinski radovi na objektu finansirani su sredstvima koja je Vlada Srbije poklonila Srebrenici za infrastrukturne i projekte zapošljavanja.

Radnica firme Rijalda Hasanović kaže da su od vlasnika firme na otvaranju pogona dobili obećanje da će imati minimalnu plaću 450 maraka, prijevoz i topli obrok, ali da to obećanje još nije realizirano.

-Pisali su nam neadekvatne ugovore s manjom plaćom. Općina je ispoštovala svoje obaveze, a ostalo je do gazde. Mi nećemo potpisivati nikakve ugovore dok nam se ne isplati plaća za ovo što smo dosad radili – rekla je Hasanović.

Radnica Vesna Šurlan ističe da traže samo da im se isplati obećani minimalac i ono što su zaradili. Razgovoru radnica sa vlasnikom firme MMS Fashion Miroljubom Avramovićem prisustvovao je i načelnik Općine Srebrenica Mladen Grujičić.

Nakon razgovora sa radnicama, vlasnik firme je obećao da će plaće radnicima biti isplaćene u petak, 10. maja prenosi Faktor.

– Redovna plaća je nešto što se podrazumijeva. Od 1. aprila do 1. maja imali smo bukvalno neproduktivnu proizvodnju. Pronašli smo sredstva kako ćemo podmiriti radnike za taj period bez obzira na to šta su oni zaradili ili nisu. Oni će dobiti tu nadoknadu za rad koja je predviđena zakonom o radu. Mi garantujemo minimalnu plaću za naredni period, ali plaća ne može ići nikako ispod 450 maraka – rekao je vlasnik firme MMS Fashion Miroljub Avramović.

Reagirao je i općinski načelnik Mladen Grujičić, kazavši da je svaki početak težak, ali da shvata i radnike i vlasnika firme.

-Oni moraju da shvate nas koji vodimo ovu općinu da moramo biti odgovorni kada obećavamo nešto da li to možemo i ispuniti. Riješili smo ovdje problem ako možemo da ga nazovemo problemom. Razumijemo da je trajala obuka, neproduktivan rad, mi smo kao općina sa svoje strane pomogli i opet ćemo. Mislim da u budućnosti neće biti problema – rekao je Grujičić.

Ističe da je interes općine da fabrika radi i opstane.

– U opremanje ovog objekta i objekta pored uloženo je više od 200 hiljada KM, a sam podsticaj kroz javni poziv za 14 radnika u ovoj firmi je 50 hiljada KM koje će biti sukcesivno uplaćene firmi – dodao je Grujičić za Faktor.

 

MUP KS-a upozorava građane: Budite oprezni i za ramazan!

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79