Počasni građanin Grada Sarajeva je Želimir Altarc Čičak

Gradsko vijeće Sarajeva danas je na sjednici donijelo odluku da priznanje „Počasni građanin Grada Sarajeva” bude dodijeljeno Želimiru Altarcu-Čičku.

Čičak je rođen 21. avgusta 1947.godine u Sarajevu, a, kako se u obrazloženju navodi, još kao učenik Prve gimnazije u Sarajevu organizirao je razne kulturno zabavne programe i koncerte i u to vrijeme bio najbolji voditelj koncerata “in live”.

Jedan je od najznačajnijih i najutjecajnijih kreatora sarajevske muzičke scene, pionir diskdžokejstva, urednik i voditelj mnogih popularnih radijskih i televizijskih emisija, promotor i organizator velikih rock spektakala, publicist i animator rock kulture, inicijator mnogih muzičkih manifestacija koje su postale tradicionalne.

Tokom ratnih godina, Čičak je u Sarajevu organizirao koncerte u “Slogi”, te vodio mnoge muzičke emisije. Poseban je događaj bio koncert proslavljene kantautorice Džoan Baez (Joan), održan u Sarajevu 14. aprila 1993. godine u dvorani kina “Imperijal”.

Organizator je i koncerta legendarne grupe “Deep Purple” u sarajevskoj Zetri 3. novembra 2007. godine, te još jednog koncerta proslavljene kantautorice Džoan Baez u okviru tradicionalne manifestacije “Baščaršijske noći” 2008. godine.

Objavio je knjigu „Anitkvarnica snova“ autobiografiju/monografiju kao učesnik razvoja sarajevske, bh. i ex-SFRJ pop-rok scene od početka 60-ih pa sve do današnjih dana.

Za svoj predani društveni i umjetnički angažman Želimir Altarac-Čičak je dobio mnoga društvena priznanja.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79