Počasni građanin Zenice Bogić Bogićević: Ovdje ako imate stav, često možete ostati bez glave

U velikoj sali Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici danas je održana svečana sjednica Gradskog vijeća Zenice povodom obilježavanja 20. marta 585. rođendana Dana Zenice, a Bogić Bogićević nagrađen je priznanjem počasnog građanina ovog grada.

Poštujući epidemiološke mjere pred veoma malim brojem publike u Bosanskom narodnom pozorištu danas su na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Zenice dodijeljena javna priznanja, a Bogić Bogićević je proglašen počasnim građaninom zbog toga što je djelovanjem kao bosanskohercegovački političar dao izuzetan doprinos razvitku države BiH i očuvanju njenih demokratskih vrijednosti.

“Dobiti priznanje počasnog građanina Grada Zenica za mene predstavlja veliko i posebno priznanje i zato svoju zahvalnost dugujem svim građanima i građankama Zenice, vijećnicima, gradonačelniku i ocjenjivačkom sudu koji je taj prijedlog iznio na vijeće, a posebno svima koji su 585 godina ovaj grad gradili i grade, onima koji su branili i odbranili ovaj grad i njihovim porodicama, jer, priznanja se nikada ne traže, ali se rijetko kada odbijaju. Ja nisam ništa radio zbog priznanja, čak sve što sam radio, radio sam jer sam mislio da je to ispravno. Često ono što sam radio nije nailazilo na odobravanje kod svih, za neke nije bilo ni logično. Međutim, znao sam da na ovim našim prostorima, ako imate životni stav i ako imate principijelan stav do života i čovjeka, ako mislite svojom glavom, često možete ostati bez života i glave”, kazao je Bogićević.

Dodao je da se živi u takvom vremenu te da je alternativa da se pogne glava pred strahom, izgubi se ljudsko ja, dostojanstvo i da se otruje čovjek mržnjom.

“Ako je izbor između ovog, uvijek sam za to da ostanem uspravan, mislim svojom glavom, imam svoj stav, bez obzira na cijenu koju plaćamo i koju ćemo platiti. U našim životima možemo imati mnogo zanimanja, raditi uspješno svoj posao, ali to nije dovoljno. Jedino, pravo, vrijedno i dugotrajno zanimanje je biti čovjek”, dodao je počasni građanin Zenice te pozvao sve na jedinstvo kako bi pomogli onima koji rade u zdravstvu, ali i prošli pandemiju kako bi se država sa živim ljudima razvijala i napredovala.

Priznanje Grb Zenice posthumno je dodijeljeno Zeničaninu Rasimu Salčinoviću bez kojeg zenička ćimburijada ne bi bila to što jeste, ali prvenstveno za unaprijeđenje i razvoj privatnog poduzetništva te očuvanje bosanske tradicije i tradicije Grada Zenica.

Nagradu Zenice još su dobili: glumac Haris Burina, za dostignuća u oblasti scenske i filmske umjetnosti, za promociju Grada Zenica u BiH i šire; za doprinos ugledu i afirmaciji Grada Zenica kroz kulturu, umjetnost i obrazovanje Gradskom horu “Kasiopeja” Zenica te novinaru u penziji Faruku Midžiću za 50 godina novinarsko-publicističkog stvaralaštva, za promociju i afirmaciju Zenice i Zeničko-dobojskog kantona.

Fuad Kasumović je istakao da je, kao gradonačelnik četvrtog po veličini grada u državi, zajedno sa Gradskom upravom, poduzeo niz mjera na suzbijanju pandemije, a da pri tome građani ne trpe nego da uvijek budu njima na raspolaganju i usluzi.

“Pretpostavke za brži privredni razvoj počeli smo stvarati, ali nam je potrebno zajedništvo oko ključnih pitanja za sudbinu grada, kao i hrabrost i vjera u vlastite snage i sposobnosti. Zbog toga apelujem na svijest o odgovornosti svih koji doprinose napretku u našem gradu. Ljepša i naprednija Zenica treba da nam je svima cilj. Ne samo zbog današnjih generacija, nego i zbog onih koje dolaze. Želimo da buduće generacije ne napuštaju ovaj grad i ovu državu, nego da svoje planove vežu za Zenicu. Zato okrenimo se budućnosti jer svako od nas na svoj način može doprinijeti boljem i ljepšem ambijentu za život u ovoj kotlini. Naša je budućnost u Evropi, a Zenica je oduvijek bila i ostala – i bosanska i evropska”, poručio je Kasumović.

Plaketa Zenice dodijeljena je Nihadu Hodžiću iz Nogometnog saveza BiH za doprinos afirmacije Grada Zenice u oblasti sportske infrastrukture i fudbalskog sporta, razvoju turizma te posredno animiranju i razvoju uslužnih djelatnosti vezanih za sportski turzam, kao i afirmaciji Grada Zenice u BiH i regiji.

Gradonačelnik Zenice danas je dodijelio i Plakete gradonačelnika za savjestan rad u službi pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79