Počela bitka za domove naroda: Hoće li SDA pogurati Dodika?

Nakon što je CIK potvrdio rezultate izbora, krenula je bitka za domove naroda.

U Federaciji BiH sad je ključno ko će imati većinu u Klubu Bošnjaka, a kako je danas kazao Nermin Nikšić (SDP) trenutna je situacija 10:10 na relaciji Trojka – SDA.

Međutim, već se računaju i brojevi delegata koje će stranke imati u Domu naroda BiH.

Dodiku omogućili blokadu svega

Prema svemu sudeći SDA će imati tri od pet u Klubu Bošnjaka, HDZ će vjeroatno imati 4 od 5, a u fokusu je ponovo Klub Srba.

Poznato je da je SDA nakon prošlih izbora omogućila SNSD-u da ima 4 od 5. I to tako što su njihovi zastupnici u NSRS glasali za Dušanku Majkić umjesto za Mladena Ivanića.

Nebrojeno puta se pokazalo koliko je takva odluka SDA bila štetna odnosno kako je Dodiku omogućila blokadu svega.

Sad je situacija slična.

Klub Pokreta za državu treba donijeti odluku koga će podržati.

S obzirom na to da se SDA-u izmiče vlast na svim nivoima, jedna od poluga moglo bi biti upravo to – glasanje za Dom naroda.

A, s obzirom na današnju izjavu SDA-ovog Edina Ramića, oni ne vide problem da to ponovo bude glas za SNSD. Dok se vodi bitka za domove naroda, čini se da će SDA ponovo pogurati Dodika.

“Ovdje postoji neka čudna situacija i svi govore o tome ko više mrzi Dodika. I onda, jer je ta opozicija neka druga strana, mi bi trebali biti bliži njoj nego SNSD-u? Šta mi imamo od toga?”, rekao je Ramić.

Ramić optužio ‘sarajevsku čaršiju’

Iako ističe da odluka još nije donesena, čudi relativizacija i aboliranje unaprijed.

“Ne isključujemo mogućnost saradnje s bilo kim. Mi imamo klub od pet poslanika, u kojem imamo tri bošnjaka, jednog Srbina i jednu Hrvaticu. Hoćemo li mi izaći sa svojom listom, s namjerom da ne prođe ili ćemo dogovarati kome dati podršku, vidjet ćemo.

Slušali smo optužbe kako smo dali 4 delegata SNSD-u. A ustvari se 14 zastupnika prodalo SNSD-u odnosno prešlo. I to je bila zamjena teza”, naveo je Ramić.

Onda je optužio ‘sarajevsku čaršiju’ da vrši pritisak na njih.

“Sarajevska čaršija priča da je svako ko je protiv SNSD-a dobar. Koja je razlika između Mladena Ivanića i Lazara Prodanovića? Opozicija svoj neuspijeh fakturiše probosanskom bloku”, rekao je Ramić.

Prenosi Raport

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79