Počela druga Parada ponosa u BiH, podršku pružili evropski zvaničnici

Drugu Bh. povorku ponosa počela je online danas u 12 sati. U isto vrijeme kad je počeo online skup ponovo se okupila manja grupa LGBT aktivista u centru Sarajeva kako bi ukazala na neravnopravan položaj ove grupe stanovništva.

Organizatori su još ranije odlučili da online putem ukažu na probleme s kojima su susreću prvenstveno zbog loše epidemiološke slike koja već nekoliko mjeseci dominira širom svijeta. Isto tako, serija priča o navedenoj manjini je predstavljena na Facebook stranici Bh. povorka ponosa. Organizatori ovog protesta su podvukli da će povorku ponavljati svake godine dok ne dobiju, kako kažu, ista prava i ravnopravan suživot sa svim građanima i građankama.

Podršku aktivistima Bh. povorke pružio je Johan Satler (Johann Sattler), šef Delegacije Evropske unije u BiH, koji je na svom Twitter profilu objavio dvije slike uz poruku “EU u BiH se solidariše sa BH povorkom ponosa”.

Podršku aktivistima Bh. povorke pružio je i ambasador Velike Britanije u Bosni i Hercegovini Metju Fild (Matthew Field). On je na svom Twitter profilu objavio zgradu Ambasade Velike Britanije u Sarajevu sa zastavom Duge u znak podrške prajdu te napisao: Za svu našu braće i sestre #LGBTIQ – prenosi Avaz

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79