Počela gradnja najdužeg podvodnog tunela na svijetu

Nakon više od desetljeća planiranja, počeli su radovi na najdužem podvodnom tunelu na svijetu.

Tunel Fehmarnbelt povezivaće Dansku i Njemačku, spuštaće se i do 40 metara ispod Baltičkoga mora i biće otvoren 2029. godine, piše CNN.

Tunel koji će biti dug 18 kilometara jedan je od najvećih evropskih infrastrukturnih projekata, a u njega će biti uloženo preko sedam milijardi evra.

Tunel će prolaziti Fehrmarnovim pojasom, tjesnacem između njemačkog otoka Fehrmarn i danskog ostrva Lolland, a zamišljen je kao alternativa trenutnoj trajektnoj liniji iz Rødbyja i Puttgardena koja svake godine prevozi milione putnika. Trajektu treba 45 minuta, a nakon izgradnje tunela vozom će biti potrebno sedam, a automobilom 10 minuta kako bi se iz jedne države prešlo u drugu.

Tunel, čiji je službeni naziv Fehmarnbelt Fixed Link, ujedno će biti i najduži kombinovani putni i željeznički tunel na svijetu.

Sastojaće se od dva dvotračna auto-puta koji će biti odvojeni službenim prolazom i dvije elektrifikovane željezničke pruge.

“Danas, ako idete vozom od Kopenhagena do Hamburga, treba vam oko četiri i po sata. Nakon završetka izgradnje tunela isto putovanje trajaće dva i po sata. Mnogi lete između ta dva grada, ali će u budućnosti biti bolje samo sjesti na voz”, rekao je Jens Ole Kaslund, tehnički direktor u danskoj državnoj firmi Femern A/S koja je zadužena za ovaj veliki projekt.

Isto putovanje biće brže i za vozače jer će se uštedjeti vrijeme na redu za trajekt.

Projekt datira još iz 2008.

Osim pozitivnog uticaja na putničke vozove i automobile, tunel će tako djelovati i na teretne kamione i vozove. Naime, stvara se kopnena ruta između Švedske i srednje Evrope koja će biti 160 kilometara kraća nego što je danas.

Trenutno se saobraćaj između skandinavskog poluostrva i Njemačke preko Danske može odvijati trajektom preko Fehmarnbelt ili dužom rutom preko mostova između ostrva Zeland, Funen i poluostrva Jutland.

Projekt datira još iz 2008. godine kada su Njemačka i Danska potpisale ugovor o izgradnji tunela. Nakon toga je trebalo više od 10 godina kako bi obje države donijele potrebne zakone i provele pripadne studije.

Iako je postupak sa danske strane dovršen, u Njemačkoj su se brojne organizacije žalile na ovaj projekt.

Ipak, Michael Løvendal Kruse iz Danskog društva za zaštitu priroda smatra kako će projekt biti koristan za okolinu.

“Kao dio tunela Fehmarnbelt stvoriće se nova prirodna područja i kameni grebeni na danskoj i njemačkoj strani. Prirodi je potreban prostor i kao rezultat toga biće više prostora za prirodu. Ali najviše koristi će imati klima. Vozovi će konkurisati vazdušnom saobraćaju, a prevoz tereta električnim vozovima daleko je najbolje rješenje za okolinu”, rekao je Kruse za CNN, prenosi Index.hr.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79