Počela gradnja višestambene zgrade za povratnike u Kalesiji (VIDEO)

Početkom izgradnje stambenog objekta sa 20 stambenih jedinica u Općini Kalesija započinje izgradnja trećeg stambenog objekta na području Tuzlanskog Kantona, u okviru realizacije projekta Regionalni stambeni program.

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić navodi da je u pitanju zgrada koja se gradi u okviru programa koji se implementira širom Bosne i Hercegovine, a projekte ovog tipa Ministarstvo realizira u Sapni, Kladnju i Kalesiji.

– U različitim smo fazama izvođenja radova. Vrijednost ukupne investicije je 1.150.000 KM, a sva ta sredstva je obezbijedila mreža donatora na čelu s EU i SAD-om i drugim prijateljskim zemljama. Raduje me što je projekt u završnoj fazi i što će biti završen u planiranih 400 radnih dana – kazao je Ramić.

Dodaje da će narednim mjesecima biti potpisan i ugovor za izgradnju još 79 stambenih jedinica u okviru projekta CEB 2, a tiče se zatvaranja kolektivnih centara na području Općine Kalesija, za što će biti izdvojeno oko četiri miliona KM.

– Na području Tuzlanskog kantoma samo u Gradačcu nismo počeli aktivnosti na implementaciji projekta CEB 2, dok u svim ostalim uključenim općinama jesmo. Nadam se da ćemo u okviru ovog projekta do kraja 2022. godine zatvoriti sve kolektivne centre – navodi Ramić.

Načelnik Kalesije Sead Džafić ističe da je obaveza Općine Kalesija u ovom projektu bila da obezbijedi zemljište te svu potrebnu dokumentaciju, što je i učinila.

– Nosioci projekta su viši nivoi vlasti, a naše učešće kao Općine Kalesija u svemu je oko 400.000 KM – kazao je Džafić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79