Počela sezona: U Makarsku već stigli i sezonski radnici iz BiH

Makarska je jedno od najpoznatijih turističkih odredišta hrvatskog primorja, privlačno zbog svojih prirodnih i klimatskih karakteristika, raznolike turističke ponude i gostoljubivih domaćina.

Tradicionalno najviše gostiju na makarskoj rivijeri dolazi iz Poljske, Njemačke, zatim iz Češke, Austrije, BiH, Mađarske, Slovenije.

Iako ovogodišnja ljetna sezona još uvijek nije zvanično počela, ovo turističko odredište polako oživljava. Za sada je tu najviše gostiju iz Njemačke i Poljske, uglavnom idu na Brač i Hvar, a porast broja dolazaka povlači za sobom i veći broj sezonske radne snage.

Stoga izvjestan broj sezonskih radnika iz Bosne i Hercegovine već je stigao u Makarsku, a od sutra počinju raditi jer se očekuje i intezivniji priliv posjetilaca.

Makarska rivijera privlači i bh. turiste koji tradicionalno ovdje ljetuju. Međutim, i ove godine, zbog pandemije, za građane naše zemlje, ulazak u susjednu Hrvatsku je otežan.

Prilikom ulaska u Hrvatsku državljani zemalja članica EU, kao i državljani trećih zemalja, među kojima je i BiH, moraju predočiti jedan od dokaza da su negativni na koronavirus.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske, za ulazak državljana BiH u ovu zemlju potrebno je posjedovati negativan nalaz PCR testa ili brzog antigenskog testa – BAT na koronavirus.

Također, hrvatsku granicu moguće je preći i ako posjedujete potvrdu o primitku dvije doze vakcine, ako je prošlo 14 dana od primitka druge doze ili prve doze u slučaju vakcinacije vakcinom koja se prima u jednoj dozi.

U Hrvatsku se može i s potvrdom o tome da ste prebolovali zarazu koronavirusom i o primitku jedne doze vakcine unutar šest mjeseci od početka bolesti, s tim da vakcinacija mora biti provedena prije manje od 180 dana od dolaska na granični prijelaz.

Međutim, pored svega toga morate imati i dokaz o uplati smještaja u kojem ćete boraviti.

Uprkos pandemiji, Hrvatska je u prošloj godini uspjela ostvariti 37 posto dolazaka i 50 posto turističkih noćenja iz rekordne 2019. godine. Ostvareno je 7,8 milijuna dolazaka i 54,4 milijuna noćenja, a s obzirom na imunizaciju u svijetu ove godine se očekuju nešto veće brojke i uspješnija sezona.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79