Počelo prikupljanje krvne plazme: Osobe koje su preboljele Covid-19 spremne pomoći

U Zavodu za transfuzijsku medicinu RS danas je sa radom počeo aparat za separaciju krvne plazme od osoba koje su preboljele virus korona.

Krvnu plazmu prvi je danas u Banjaluci dao Milan Petković, potpredsjednik Narodne skupštine RS (NS RS).

Petković je rekao da mu je čast da danas bude prvi donator plazme u Srpskoj i što će na taj način pomoći nekome.

“Pozvao bih i druge građane koji su preležali virus korona i još uvijek imaju antitijela, da se jave u Zavod, doniraju plazmu i na taj način pomognu sugrađanima, a nekome i spasu život”, rekao je Petković.

Gordana Guzijan, direktorica Zavoda za transfuzijsku medicinu RS je kazala da je danas u rad pušten separator krvnih ćelija koji omogućava aferozno prikupljanje krvi i dodatna oprema za čuvanje i skladištenje plazme, a i za čuvanje trombocita.

“Prilikom klasičnog davanja krvi mi od davalaca uzimamo cijelu, punu, krv koja se naknadno centrifugiranjem razdvaja na odgovarajuće komponente. Ovaj aparat omogućava da od davalaca uzmemo samo ciljani dio krvi, dok se ostalio dio vraća”, objasnila je Guzijan.

Dodala je da im je u ovom momentu prioritet prikupljanje rekonvalescentnu plazmu, ali i trombocite, jer je velikom broju pacijenata oboljelih od virusa korona potrebna i ova terapija.

“Proces, koji traje oko 30 do 40 minuta, je takav da se krv davaocu diskontinuirano uzima i vraća, a sam aparat ima posebnu centrifugu koju koristimo namjenske setove koji omogućavaju kontrinuirani protok krvi kroz aparat i izdvajanje komponentni koje su potrebne, a ostalo se vraća”, navela je Guzijan.

Istakla je da se u jednom ciklusu uzima se oko 150 mililitara krvi, a procesura se ponavlja u nekoliko ciklusa dok se ne prikupi željena terapijska doza.

“Pored opšteg dobrog stanja davaoci moraju biti teži 60 kilograma, starosna dob je do 60 godina, davaoci moraju da imaju dobru saradnju sa Zavodom, jer moraju da dolaze nekoliko dana ranije na sva biohemijska i transfuziološka ispitivanja, i da se urade vrijednosti antitijela, što nam je glavni kriterijum za izbor davalaca”, kazala je Guzijan.

Navela je da je specifičnost ove procedure i to što se plazma može davati češće u razmacima od 10 do 15 dana, a takođe se može skladištiti oko tri godine.

Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, kazao je da je ovime unaprijeđen kapacitet Zavoda za transfuzijsku medicinu RS.

“Unaprijeđen je kapacitet prije svega kada je riječ o donorstvu i prikupljanja rekovalescentne plazme, koja se u formi pasivne imunizacije koristi u liječenju određenih grupa pacijenata”, rekao je Šeranić.

Dodao je da je odlukom Savjeta ministara BiH prema Zavodu upućeno 500.000 KM, te da je Vlada RS sufinansirala nabavku ovih aparata sa 500.000 KM.

“Ova oprema se ne koristi samo u ovu namjenu, a svakako će biti na usluzi svim pacijentima kojima treba ta vrsta tretmana”, kazao je Šeranić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79