Počelo suđenje bivšem ministru u Tuzli: Nezakonitim radnjama do kontrole policije

Suđenje bivšem ministru unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona Sulejmanu Brkiću danas je počelo u Općinskom sudu u Tuzli. Tužilaštvo tvrdi da je nezakonitim premještanjima policijskih službenika Brkić želio postići direktnu kontrolu sprovođenja zakona, što odbrana odbija.

Optužnicu Tužilaštva Tuzlanskog kantona 10. jula prošle godine protiv Sulejmana Brkića kao ministra unutrašnjih poslova TK potvrdio je Općinski sud u Tuzli, a glavni pretres koji vodio sudija Damir Arnautović danas je počeo u ovoj pravosudnoj instituciji, čitanjem optužnice i iznošenjem riječi odbrane.

Tereti ga se za produženo krivično djelo primanje nagrade ili drugog oblika koristi radi trgovine utjecajem u sticaju sa zloupotrebom položaja i ovlaštenja, što je navedeno u optužnici Kantonalnog tužilaštva u Tuzli.

Predmet protiv Brkića je formiran na osnovu određenih prijava iz Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona na čijem čelu se nalazio do 14. oktobra prošle godine, odnosno do smjene koju su pokrenuli predstavnici tadašnje parlamentarne većine u Skupštini Tuzlanskog kantona.

Postupajući tužilac Dalibor Bingas tokom glavnog pretresa je kazao da je Brkić optužen da je u vremenskom periodu od augusta 2019. do februara 2020. godine u Tuzli, odnosno u prostorijama Ministarstva unutrašnjih poslova TK i Kantonalne vlade, postupajući kao ministar unutrašnjih poslova, kome direktor policije odgovara za svoj rad, svjestan da korištenjem svog službenog i utjecajnog položaja posreduje kod službenih osoba u institucijama FBiH da izvrše službenu radnju koju ne bi smjeli.

Interni premještaji policijskih službenika

Kako je navedeno u optužnici, Brkić je u više navrata zahtijevao od generalnog inspektora Dževada Kormana, tadašnjeg direktora Uprave policije MUP-a TK, da izvrši interne premještaje većeg broja policijskih službenika.

“Nakon što je Korman odbio postupiti po njegovim zahtjevima i nakon što je na njegovu inicijativu Vlada TK smijenila Kormana sa mjesta direktora, optuženi je nastavio sa protuzakonitim posredovanjem prema glavnom inspektoru Nevresu Šiljegoviću, koji je kao načelnik Sektora uniformisane policije nakon smjene Kormana, po zakonu postao vršilac dužnosti direktora Uprave policije TK, tako što je u više navrata zahtijevao da izvrši interne premještaje i rasposređivanje većeg broja policijskih službenika, iako je znao da po zakonu Uprava policije uživa operativnu samostalnost u svom radu te da direktor samostalno odlučuje o radnim pravima policijskih službenika” naveo je Bingas.

Tokom čitanja optužnice Bingas je istaknuo da je Brkić početkom augusta 2019. na sastanku kod premijera TK Denijala Tulumovića od Kormana zahtijevao da glavnog inspektora Nevresa Šiljegovića, načelnika Uprave policije i Sektora kriminalističke policije te Elvisa Musića, načelnika Odsijeka za edukaciju, interno premjesti na pozicije izvan sjedišta Uprave policije.

“To je Korman odbio izvršiti te je Brkić potom nakon nekoliko dana u prostorijama MUP-a TK od njega zatražio premještaj višeg inspektora Emira Redžića iz Odsijeka za borbu protiv korupcije i privrednog kriminala u Odsijek za obavještajne poslove. Uprkos tome što je Korman već prethodno odbio postupiti po njegovim zahtjevima, on je početkom oktobra iznova zatražio da izvrši interni premještaj Šiljegovića, Musića i Redžića te drugih policijskih službenika”, navodi Bingas.

Shodno premještajima, a kako je navedeno u optužnici, Šiljegović je trebao biti premješten na poziciju načelnika Policijske uprave Kalesija dok bi sa te pozicije glavni inspektor Fadil Šljivić trebao doći na Šiljegovićevu prvobitnu funkciju.

Dalje je navedeno da je Musić trebao biti premješten na mjesto komandira Policijske stanice Kladanj, dok bi samostalni inspektor Džavid Avdibašić koji je obnašao tu poziciju završio na mjestu komandira Policijske stanice u Banovićima.

Prema planu ministra policije, a kako je kazano u optužnici, samostalni inspektor Šemsudin Kreho, koji je obnašao funkciju šefa Odsjeka za istrage u Jedinici za profesionalne standarde bio bi prebačen na mjesto komandira Policijske stanice u Kalesiji, dok bi samostalni inspektor Muhamed Nedić, koji je obnašao tu funkciju bio prebačen na dotadašnju poziciju Krehe.

Dalje se u optužnici kaže da je inspektor u Jedinici za profesionalne standarde Samir Sejdić trebao biti preraspoređen sa službom u Gradačcu, a Emir Redžić bi završio u Odsjeku za obavještajne poslove.

Međutim, sve ove zahtjeve Korman je kao direktor Uprave policije MUP-a TK odbio izvršiti jer su izlazili izvan okvira ovlaštenja ministra te su bili i u suprotnosti propisima o internom raspoređivanju, što se kaže u optužnici.

“Prvog radnog dana nakon smjene Kormana, 3. februara 2020. u prostorijama MUP-a TK od vršioca dužnosti direktora Uprave policije Nevresa Šiljegovića, Brkić je zahtijevao izvršenje raspoređivanja Kormana na mjesto komandira u Policijskoj stanici Kalesija te interno raspoređivanje Medića, Musića i Avdibašića. Šiljegović je depešom izvršio raspoređivanje i interni premještaj na način kako je od njega traženo, iako za to nisu bili ispunjeni uslovi. Narednog dana, svjestan da je postupio nezakonito, Šiljegović je novom depešom opozvao svoju prethodnu naredbu te je saopćio Brkiću da više neće vršiti interno preraspoređivanje po njegovom zahtjevu”, istaknuo je Bingas.

No, prema optužnici, Brkić se na tome nije zaustavio te je u kancelariji premijera TK Denijala Tulumovića od Šiljegovića zatražio da u vremenskom periodu od deset dana izvrši interno premještanje glavnog inspektora Nermina Alispahića i to sa pozicije načelnika Sektora kriminalističke policije te da na njegovo mjesto postavi glavnog inspektora Stjepana Hladočeka ili glavnog inspektora Fadila Šljivića.

“Također traženo je i premještanje samostalnog inspektora Denisa Fejzića sa mjesta šefa ureda direktora policije te premještaj samostalnog inspektora Elisa Musića van glavne zgrade MUP-a TK. Kada je Šiljegović to odbio osumnjičeni je odbijanje premještanja Musića prokomentarisao riječima: ‘Da si mu prijatelj izabrao bi mu grad u koji treba da ode, a ovako zna se šta mu je'”, naveo je Bingas, istaknuvši da je Šiljegović odbio i interno premještanje inspektora Samira Sejdića u Gradačac.

Slijedom svojih ministarskih ovlaštenja, u maju prošle godine, prema optužnici, Brkić je kao ovlašteni predlagač Safta Ibrahimovića predložio za direktora Uprave policije MUP-a TK, pri tome zatajivši članovima Kantonalne vlade, da kandidat ne ispunjava eliminatorni zakonski kriterij zbog činjenice da bi u mandatnom periodu ostvario uslove za odlazak u penziju.

“Pri tome je na direktan upit ministra finansija TK Seada Mustajbašića da li su tačne medijske tvrdnje da kandidat ne udovoljava uslovima odlaksa u penziju, odgovorio da on ispunjava zakonske kriterije, održavajući na taj način u zabludi članove vlade, nakon čega je ona donijela odluku o imenovanju predloženog kandidata”, precizirao je Bingas.

Bingas je ustvrdio da je Brkić spomenutim radnjama počinio produženo krivično djelo primanje nagrade ili drugog oblika koristi radi trgovine utjecajem u sticaju sa zloupotrebom položaja i ovlaštenja.

“Ova optužba će tokom postupka dokazati da je Sulejman Brkić postupajući u svojstvu novoimenovanog ministra unutrašnjih poslova TK počinio u kontinuitetu dva krivična djela protiv službene dužnosti, iako je bio dužan da štiti zakonitost rada policije. Oba krivična djela počinjena su radi uspostavljanja kontrole nad Upravom policije MUP-a TK, odnosno nad glavnom kantonalnom agencijom za provođenjem zakona. Iz tih razloga radi se o iznimno teškom krivičnom djelu, polazeći ključno od značaja njegovog zaštitnog objekta, a to je nezavisnog rada agencije za provođenje zakona”, naglasio je tužilac.

U svrhu dokazivanja počinjenih krivičnih djela tužilaštvo će predložiti saslušanje većeg broja svjedoka i vještaka te uvid u čitanje veoma obimnih materijalnih i dokaznih dokumenata.

“Politički montirana optužnica bez utemeljenja”

S druge strane, Brkićeva odbrana danas je navela da optužnica nema utemeljanja te da su pronašli određene nedorečenosti, kao i kontradiktornosti u opisu izvršenja radnji.

Također, kažu da je i sporno da je Brkić kao ministar koristio svoj službeni položaj i vršio utjecaj na direktora policije vezano za izvršenje internog premještaja većeg broja policijskih službenika jer to, kako se tvrdi, nikada nije učinio, niti mu je to u opisu ovlaštenja.

“Ministar nema mehanizma, niti ovlasti da utječe na bilo koga u MUP-u TK da izvrši interne premještaje policijskih službenika, niti ga je u MUP-u TK bilo ko dužan slušati i postupiti po njegovim zahtjevima kao ministra u pogledu internih premještaja policijskih službenika, već je to u nadležnosti direktora Uprave policije”, kazao je Brkićev advokat, istaknuvši da u optužnici nije navedeno ni to na koji način optuženi vršio trgovinu utjecajem.

Brkić, koji je danas zaposlen u Direkciji regionalnih cesta Tuzlanskog kantona, tokom obraćanja za vrijeme glavnog pretresa je kazao da je protiv njega politički montirana optužnica koja je imala za cilj njegovu smjenu sa pozicije ministra unutrašnjih poslova, a u konačnici i kompletne Kantonalne vlade što se i dogodilo.

Nastavak glavnog pretresa u ovom predmetu najavljen je za 19. februar ove godine, kada je planirano saslušanje svjedoka tužilaštva Dževada Kormana i Nermina Alispahića.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79