Počelo suđenje Siniši Šakiću: Slaviša Ćulum znao da mu se sprema likvidacija

Slaviša Ćulum, koji je ubijen 15. maja prošle godine u Dragočaju, prije izlaska iz fočanskog zatvora imao je informaciju da se u Banjoj Luci sprema njegovo ubistvo, ispričala je njegova majka Slavica Maletić.

Svjedočeći na suđenju Siniši Šakiću, optuženom da je zajedno s nepoznatom osobom isplanirao i izvršio zločin, Maletićeva tvrdi da je Slaviši to ispričao momak koji je bio u posjeti u zatvoru.

– Ubistvo su spremali Siniša Šakić i Jovan Jošilo, koji su braća po zlu. To mu je ispričao momak kojije bio na slavi, na kojoj se to pominjalo. Na slavi je bio Jošilo koga su pitali da li se plaši Slavišinog izlaska iz zatvora, a on je odgovorio: “Što bi se bojao, mogu nekoga platiti da ga likvidira” – rekla je Maletić.
Nije očekivao kukavički napad s leđa

Njoj je 2010. godine ubijen i mlađi sin Nedeljko Ćulum. U toj pucnjavi je učestvovao prozvani Jošilo, koji je oslobođen krivice jer je pucao u nužnoj odbrani, dok su Slaviša Ćulum, Dejan Kostić i Dejan Čajić osuđeni za pokušaj Jošilovog ubista. Maletić kaže da je Slaviša dobio i usmenu poruku u kojoj mu je nuđen novac da se ne sveti za Nedeljkovu smrt.

– Novac je nudio Jošilo, a Slaviša je odgovorio da mu brat nije na prodaju. Njega je bratova smrt slomila. Govorio je da bi mu draže bilo da je ubijen on – tvrdi Maletić.

Smatra da se Slaviša u zatvoru promijenio, da se okrenuo vjeri i molitvi, te da je želio da se posveti svom i Nedeljkovom sinu. Kaže da je Slaviša govorio da nikoga neće dirati, jer je postao svjestan da Nedeljka ništa ne može vratiti, čak i ako ubije sve koje smatra odgovornim. Majka je ispričala svoja saznanja o sukobu između Slaviše i optuženog Šakića, koji su ranije bili prijatelji. Uzrok sukoba nije znala, sem da je Slaviša u tim obračunima ranjen.

– Slaviša je očekivao napad, ali ne takav. Kukavički, s leđa. To je jadno i bijedno! Neka se stide. Moju djecu ništa ne može vratiti. Tražim najstrožije kažnjavanje optuženog – rekla je Maletić.

Golfom krenuo na bratov grob

Govoreći o danu Slavišinog ubistva, prisjetila se da su zajedno doručkovali i on je Golfom 6 krenuo na bratov grob, a kasnije su se trebali naći kod Slavišine polusestre.

– Znao je da je ugrožen i izbjegavao da se neko s njim vozi. Nakon što je otišao putem čula sam pucnjavu, ali na to nisam obratila pažnju. Nešto kasnije sam krenula putem i naišla na izrešetani Golf. Slaviša je nepomično sjedio – rekla je i briznula u plač.

Prisjetila se da je pozvala policiju i da su naišle komšije koje joj nisu dale da prilazi tijelu, govoreći da je Slaviša mrtav.

Slično je bilo i svjedočenjenje Slavišinoga očuha Branislav Maletića koji navodi da je Slavičine sinove othranio kao svoje.

– Slaviša se u zatvoru popravio i to nakon što je shvatio da mu ništa neće vratiti brata. Ali je imao predosjećaj da će mu se nešto dogoditi. Govorio je da će ga rafalom negde sasjeći, da li sutra, za mjesec, godinu… Znao je reći da ima dvije opcije: Da se vrati u Foču ili da ga nađu kao džukelu u kanalu. Izabrao je ovo drugo – rekao je Branislav Maletić.

Širok krug neprijatelja

Željko Savković, koji se prije smrti družio sa Slavišom, ispričao je da je ubijeni imao širi krug neprijatelja i da je, iz bezbjednosti, nosao pištolj.

– Bojao se da će Jošilo ili Šakić pucati na njega, ali ne s namjerom, već iz straha ako se negdje sretnu. Planirao je da ide u Francusku i da se tamo bavi kriminalom – rekao je Savković, koji je u Sarajevu kupio Golfa u kojem je Slaviša ubijen, a u čemu je učestvovao i jedan policajac, dok je dio novca za auto dao Dejan Kostić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79