POČELO SUĐENJE VESKOVIĆU ZA MILIONSKE PLJAČKE U SKLOPU ELEZOVE GRUPE

Suđenje Milosavu Veskoviću, optuženom za organizovani kriminal i učešće u pljačkama, počelo je čitanjem optužnice i uvodnom riječju državnog Tužilaštva.

Optužnica koju je pročitao tužilac Dubravko Čampara tereti Veskovića da je u sastavu grupe Darka Eleza, u augustu 2005. učestvovao u pljački transporta novca “Pavlović banke” na putu Han-Pijesak – Sokolac kada je odneseno 1,7 miliona konvertibilnih maraka (KM), te u pokušaju pljačke transporta “Nove banke” u novembru iste godine u Istočnom Sarajevu. Veskoviću je na teret stavljeno i pranje novca.

U uvodnoj riječi tužilac je naveo da planira saslušati 16 svjedoka i četiri vještaka, ali i najavio da će optužnica protiv Veskovića biti izmijenjena, prenosi Faktor.

– U cilju dokazivanja krivnje optuženog, Tužilaštvo planira saslušati svjedoke i izvesti materijalne dokaze – dodao je tužilac Čampara.

Odbrana je iskoristila pravo da u ovoj fazi postupka ne iznosi uvodnu riječ.

Veskoviću se ranije sudilo skupa s grupom Bojana Cvijana, ali je predmet u odnosu na njega odvojen kada je uhapšen i procesuiran u Hrvatskoj, odakle je nedavno izručen BiH, pa je postupak krenuo iznova. Cvijan i ostali su pravosnažno osuđeni na oko 100 godina zatvora zbog organizovanog kriminala i više krivičnih djela.

Optuženi je na upit Sudskog vijeća rekao da je razumio optužnicu i da je istu primio prije četiri godine, ali i da se protiv njega trenutno ne vodi drugi krivični postupak.

Upitan šta je s postupkom u Austriji, Vesković je odgovorio da je ranije imao informacije da je obustavljen.

– Išao sam tamo ranije, dobio informacije o obustavi, radi se o postupku iz 2004. Dok sam bio u Hrvatskoj, austrijski istražitelji su najavili da će doći, a nisu došli. Odjednom su sastavili taj uhidbeni nalog. Tražio sam da budem izručen BiH, da završim sa ovim postupkom – kazao je Vesković.

Nastavak suđenja je planiran za 20. decembar.

 

 

Crna hronika

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79