Počelo suđenje Vojinu Pavloviću zbog veličanja ratnog zločinca Ratka Mladića

Početak suđenja Vojinu Pavloviću zbog veličanja ratnog zločinca Ratka Mladića počelo je čitanjem optužnice i iznošenjem uvodne riječi Državnog tužilaštva.

Pavlović se suočava s optužbama za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti zbog istaknutog transparenta s likom bivšeg komandanta VRS i porukom “Srećan rođendan, živi i zdravi bili”, postavljenog na javnom mjestu u Bratuncu.

Tužilac Nedim Ćosić istakao je da se Pavloviću stavlja na teret svjesno veličanje Ratka Mladića, osuđenog za genocid i druge ratne zločine. Transparent je izazvao uznemirenost i strah dijela stanovnika, posebno povratnika bošnjačke nacionalnosti na tom području.

Tokom dokaznog postupka, Tužilaštvo namjerava koristiti materijalne dokaze i saslušati 12 svjedoka, među kojima je devet službenih lica i troje oštećenih. Sudsko vijeće, predvođeno predsjedavajućim Goranom Radevićem, razmatra potrebu za saslušanjem svih službenih lica, s obzirom na ponovljene informacije.

Branilac Mirko Blagojević iznio je zahtjev za nastavak suđenja u maju, navodeći da je Pavlović zbog bolesti dobio preporuku za liječenje u aprilu. Sudija Radević prihvatio je zahtjev i zakazao nastavak suđenja za maj, uz zahtjev odbrane da dostavi dokumentaciju nakon liječenja Pavlovića.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79