Počelo suđenje zbog ubista Dženana Memića

Čitanjem optužnice u Sudu BiH i izlaganjem uvodnih riječi odbrane i Tužilaštva danas je počeo proces zbog ubistva Dženana Memića, a na optuženičkoj klupi našli su se Zijad Mutap, Alisa Mutap-Ramić, Hasan Dupovac, Josip Barić i Muamer Ožegović.

Oni su optuženi za organizirani kriminal i to protuzakonito posredovanje, spriječavanje dokazivanja, davanje lažnog iskaza i pomoć učinitelju nakon učinjenog krivičnog djela.

Tužilac Ćazim Hasanspahić kazao je da će Tužilaštvo saslušanjem 88 svjedoka te ulaganjem 166 materijalnih dokaza van svake razumne sumnje potvrditi navode iz optužnice, da su optuženi počinili krivična djela u vrijeme i na način kako je to opisano u optužnici, javlja Avaz.

Tužilac je naglasio da je od 88 svjedoka čak njih 15 tražilo zaštitne mjere. Također, saslušat će se 12 vještaka.

Prema riječima Hasanspahića Zijad Mutap je organizirao kriminalnu grupu koju su sačinjavali Alisa Mutap, Hasan Dupovac, Josip Barić i Muamer Ožegović.

Iz podignute optužnice jasno se vidi da je Alisa Mutap odbila navesti sve „činjenice koje su joj bile kao očevicu itekako poznate“.

Mjesto stradanja

– Iako je na osnovu odredaba člana 100. Zakona o krivičnom postupku FBiH bila dužna navesti sve činjenice i okolnosti koje su joj bile poznate, iste je svjesno prikrila, kao i činjenice koje su od ključnog značaja za utvrđivanje načina smrti Dženana Memića i izvršilaca krivičnog djela – navodi se u optužnici, koja, osim Alise Mutap, za prikrivanje dokaza i počinilaca fingiranjem dokaza te prikrivanje njima poznatih činjenica tereti i njenog oca Zijada Mutapa, policajce Hasana Dupovca i Josipa Barića te Muamera Ožegovića, uposlenika hotela „Crystal“ na Ilidži.

U optužnici je navedeno da je Alisa Mutap odbila to učiniti, stvarajući privid da se ne sjeća konkretnog događaja i da ima gubitak svijesti.

Suprotno, međutim, proizlazi iz medicinske dokumentacije, gdje se navodi da je bila svjesna i komunikativna prilikom pregleda u noći 8./9. februara 2016. godine i specijalističkog nalaza KCUS-a od 9. februara, što su odlučujuće činjenice za utvrđivanje načina i mjesta stradanja Dženana Memića – navodi se u optužnici.

Podmetali dokaze

I u dokazima uz optužnicu, tačnije nalazu ljekara od 9. februara 2016. godine navodi se da Alisa Mutap adekvatno odgovara na postavljena pitanja, što, prema mišljenju vještaka, isključuje mogućnost da je registrirana povreda koju je imala na glavi mogla izazvati pojavu amnezije.

U optužnici se navodi da je ova petorka, predvođena Zijadom Mutapom, neovlašteno i bez naredbe nadležnog suda, izuzimala dokaze u vidu snimaka videonadzora, fingirala i podmetala dokaze koji to stvarno nisu.

– Navodili su službene djelatnike MUP-a KS na donošenje i potpisivanje akata koji ne odgovaraju utvrđenom činjeničnom stanju, dostavljali fingirane dokaze na vještačenja prikazujući ih kao stvarne te na taj način ometali i usmjeravali istragu u pogrešnom smjeru – navodi se.

Kako je navedeno u optužnici, Alisin otac Zijad je organizator grupe koja je imala za cilj prikrivanje stvarnih počinilaca i stvarnog načina na koji je Dženan Memić zadobio teške tjelesne povrede usljed kojih je preminuo.

Tužilaštvo je u optužnici, u dijelu koji se odnosi na Zijada Mutapa, navelo da je Zijad Mutap, nakon saobraćajne nesreće, stupio u kontakt s Hasanom Dupovcem, u to vrijeme šefom Odsjeka za saobraćajne istrage MUP-a KS, nakon čega su dogovorili sastanak u restoranu “Royal” kod Vogošće, gdje su još bili zaštićeni svjedok M-10 i Edin Avdić.

Pronaći vozilo

Prije sastanka Zijad Mutap je dao uputstva Dupovcu i broj telefona zaštićenog svjedoka, kako bi dogovorili susret u Vogošći.

– Dupovac je od istih (zaštićenog svjedoka M-10 i Edina Avdića, op. a.) zatražio da pronađu vozilo Renault Clio zelene boje, iako je znao da nije predmet izvršenja krivičnog djela u kojem je stradao Dženan Memić, obećavajući im, prema uputama Zijada Mutapa, novčanu korist, znajući da isti nisu ovlašteni da prikupljaju dokaze i obećavajući im da mogu počiniti sve osim ubistva prilikom pronalaska tog vozila – navedeno je, između ostalog, u optužnici.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79