Počeo glavni disciplinski postupak protiv Sabine Sarajlije

Glavna rasprava u disciplinskoj tužbi protiv glavne kantonalne tužiteljice u Sarajevu Sabine Sarajlije, koja se tereti zbog nemara u vršenju službene dužnosti, zakazana je za danas u prostorijama VSTV-a BiH pred Prvostepenom disciplinskom komisijom.

Protiv Saralije je Ured disciplinskog tužitelja podnio tužbu 13.jula.

Sarajliji se na teret stavlja povreda načela i nepristrasnosti, miješanje u rad sudije u svrhu opstruiranja i podcjenjivanja aktivnosti, te nemar i nepažnja.

Glavna disciplinska tužiteljica Alena Kurspahić -Nadarević obrazložila je u oktobru tačke po kojima se Sabina Sarajlija tereti i rekla kako je ona pokazala pristrasno ponašanje prema tužiocu Aidu Hadžismajloviću.

– Tužena Sabina Sarajlija u okviru svojih ovlasti postupila je po zahtjevu tužioca Aida Hadžismajlovića i donijela odluku kojom je tužiocu dodijeljena presignacija – kazala je Kurspahić-Nadarević i dodala da je Ured sporan razlog za takvu presignaciju, čime je tužena povrijedila načelo nepristrasnosti i pogodovala tužiocu po njegovom zahtjevu, kako bi se poboljšala njegova individualna ocjena.

Kako je rekla Kurspahić – Nadarević “nemar i nepažnja predstavljaju vid kršenja službene dužnosti i može se svrstati pod umišljaj.

Sarajlija je, prema disciplinskoj tužbi, 12. aprila ove godine i mimo ovlaštenja donijela instrukciju kojom se za određene vrste predmeta, između ostalog, one za koje je predviđena kazna zatvora od deset godina, predmeti korupcije, osjetljivi i značajni za javnost te predmeti kojima prijeti zastara, nalaže zamjenicima glavnog tužioca davanje saglasnosti za tužilačke odluke.

Predloženo je za danas saslušanje Melihe Dugalije, koja je Sarajlijina zamjenica.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79