Početak radova u julu: Obnova glavne gradske saobraćajnice od Skenderije do Vječne vatre

Početak radova u julu: Obnova glavne gradske saobraćajnice od Skenderije do Vječne vatre


U prisustvu ministra saobraćaja Kantona Sarajevo, Adnana Štete, danas je značajan korak napravljen ka unapređenju saobraćajne infrastrukture u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Potpisan je Okvirni sporazum za projekt obnove dionice Skenderija – Vijećnica – Vječna vatra, što predstavlja važan korak u planiranim unapređenjima saobraćajnih puteva u Sarajevu.

Sporazum, koji je potpisan između Direkcije za puteve Kantona Sarajevo i izabranog izvođača kompanije Strabag, označava početak realizacije projekta koji ima za cilj potpunu obnovu saobraćajnice u dužini od približno 2.800 metara. Ovaj projekat se planira realizovati u fazama, a prva faza će obuhvatiti radove na obnovi dionice od Skenderije do mosta Ćumurija, s planiranim završetkom do kraja ove godine.

“Pred nama je izazovan i ogroman projekt. Očekujem od svih uključenih strana maksimalne napore jer znamo svi šta znači obnavljati glavnu saobraćajnicu. Vjerujemo da ćemo i ovaj projekt uspješno realizovati za dobrobit svih građana našeg kantona, a ovaj projekt je nastavak našeg opredjeljenja za potpuni razvoj infrastrukture Sarajeva”, istakao je ministar Šteta.

U okviru projekta, planirana je potpuna obnova saobraćajnice i trotoara s obje strane, uključujući i ugradnju novih ivičnjaka duž cijele trase, poboljšanje sistema odvodnje, te ugradnju nove vertikalne i horizontalne saobraćajne signalizacije. Također, bit će postavljena nova gumena izolacija tramvajskih šina, što će dodatno unaprijediti sigurnost i kvalitetu putovanja na ovoj dionici.

Obzirom na važnost ove saobraćajnice, kao i na činjenicu da je prosječni dnevni saobraćaj na njoj iznosi 34.700 vozila, veliki napori će biti uloženi na organizaciji samog saobraćaja tokom izvođenja radova kako bi se osigurala nesmetana protočnost vozila u tom području.

Posljednja obnova ove dionice izvršena je 2006. godine, te se saobraćajnica nalazi u lošem stanju, što je navelo na neophodnost njenog obnavljanja. Ukupna vrijednost projekta iznosi 6.418.243,38 KM sa PDV-om, a očekuje se da će izvođenje radova započeti u julu, nakon potpisivanja ugovora sa izvođačem i organizacije gradilišta.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija