Početkom iduće godine BiH od MMF-a dobija novi aranžman “težak” 750 miliona eura

Novi aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), za koji su iskazali interes entiteti i vlasti na nivou države BiH, mogao bi biti spreman krajem januara ili u februaru, izjavio je stalni predstavnik MMF-a u BiH Andrew Jewell.

On je naveo da su počeli pregovori o tom programu, te da vlasti u BiH traže prošireni aranžman u trajanju od tri godine. Pojasnio je da će novac, ukoliko bude postignut dogovor, biti distribuiran u tranšama u skladu sa uspjehom u sprovođenju programa.

– Nadamo se da bismo pregovore mogli zaključiti početkom narednog mjeseca i, ako sve bude u redu, predložiti ga Upravnom odboru za usvajanje krajem januara ili početkom februara – rekao je za Nezavisne novine.

On je dodao da će u smislu uslova programa nastojati da oni budu postavljeni na racionalniji način.

– Bit će manje strukturalnih odrednica koje se odnose na reforme koje se moraju implementirati, odnosno rokove u kojima je potrebno ispuniti uslove da bi se dobio novac, tako da smatram da postoji vjerovatnoća da ćemo imati manje odrednica u ovom programu nego u prethodnom – rekao je Jewell.

On je naveo da će se uslovi i dalje odnositi na reformu zdravstva, javnih finansija i slično. Jewell je podsjetio da entitetske i vlasti na nivou BiH od MMF-a traže program vrijedan 750 miliona eura.

Napomenuo je i da nije završena kriza u vezi sa koronavirusom već bi se mogla pogoršati tokom zime, zbog čega se lokalnim vlastima savjetuje da se fokusiraju na još veću podršku ekonomiji i zaštiti ranjivih kategorija, što “zahtijeva ozbiljne finansije i košta”.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79