POCIJEPAO DIPLOMU DOKTORA, MINISTARSTVO TVRDI PREMJEŠTAJ PO ZAKONU : Trebinjski doktor Saša Borjan: Ovo je politički progon

Doktor Saša Borjan bio je na ovogodišnjim vanrednim lokalnim izborima u Trebinju kandidat opozicije za gradonačelnika.

On je svoju kandidaturu objavio nekoliko dana nakon što je premješten na radno mjesto Koordinatora u Službi kontrole kvaliteta, nemedicinski sektor, nakon što je devet godina radio kao doktor u Hitnoj pomoći u ovom gradu.

Borjan je u znak protesta pocijepao svoju diplomu i najavio svoju borbu za “bolje Trebinje”. Izbori su održani 17. februara tekuće godine a Borjan je izgubio trku za prvog čovjeka grada.

Narodni poslanik Ljubiša Krunić iz Kluba poslanika PDP-a, je  na 2. sjednici  Narodne skupštine Republike Srpske, održanoj 29.01.2019. godine, postavio poslaničko pitanje u vezi sa, kako je naveo,  političkim progonom Saše Borjana u Trebinju.

“U Trebinju je napravljen politički progon nad dr Borjan Sašom, koji je radio devet godina u Hitnoj pomoći, na način da je premješten na radno mjesto Koordinator u Službi kontrole kvaliteta, nemedicinski sektor i šef je samo jednom radniku. Ovo je urađeno samo zato što je protivkandidat, kandidat SNSD. Na njegovo mjesto je došao drugi ljekar. Da li ćete, gospodine ministre reagovati i preduzeti neke mjere, da zaštitite svog kolegu i time spriječite političke progone?” stoji u poslaničkom pitanju upućenom Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS, na čijem je čelu ministar Alen Šeranić.

Prije nekoliko dana stigao je i odgovor Ministra zdravlja Alena Šeranića na postavljeno poslaničko pitanje

“Radnik Saša Borjan je Ugovorom o radu na neodređeno vrijeme broj: 02-655-2/14 od dana 27.8.2014. godine i Aneksom III ugovora o radu broj: 02-460-2/17, od dana 6.4.2017. godine, raspoređen na radno mjesto doktor medicine u Službi za hitnu medicinsku pomoć i hitni sanitetski prevoz, u okviru Službe za medicinske poslove u Javnoj zdravstvenoj ustanovi Dom zdravlja Trebinje” stoji u odgovoru Ministarstva zdravlja.

Imajući u vidu potrebe procesa rada i organizacije rada u Službi  za uvođenje, praćenje i poboljšanje kvaliteta i sigurnosti zdravstvenih usluga, poslodavac je donio Rješenje kojim se radnik Saša Borjan privremeno raspoređuje na radno mjesto koordinator Službe za uvođenje, praćenje i poboljšanje kvaliteta i sigurnosti zdravstvenih usluga u okviru Službe za nemedicinske poslove u Javnoj zdravstvenoj ustanovi Dom zdravlja Trebinje.

“S tim u vezi, članom 7. stav 2. Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u oblasti zdravstva propisano je da se zaposleni u toku rada može rasporediti na svako radno mjesto u mjestu rada koje odgovara stepenu i vrsti njegove stručne spreme, znanju i sposobnostima, ako postoji potreba procesa rada i organizacije rada kod poslodavca” odgovoreno je na poslaničko pitanje iz Ministarstva zdravlja.

Dalje u odgovoru stoji da je s obzirom na činjenicu da je zbog procesa rada i organizacije rada kod poslodavca postojala objektivna potreba za privremenim raspoređivanjem imenovanog radnika na radnom mjestu, koje prema  Pravilniku o  unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta Javne zdravstvene ustanove Dom zdravlja Trebinje odgovara stepenu i vrsti stručne spreme, znanju i sposobnostima, ali u okviru druge organizacione jedinice, poslodavac donio Rješenje o privremenom raspoređivanju radnika Saše Borjana na radno mjesto koordinator Službe za uvođenje, praćenje i poboljšanje kvaliteta i sigurnosti zdravstvenih usluga.

Dr. Saša Borjan kaže za BUKU kako je ministrov odgovor na poslaničko pitanje u vezi sa njegovim premještajem za njega očekivan, ali da nema veze sa realnošću

“Naime obrazloženje da sam ja kao doktor medicine neophodan u nemedicinskoj sluzbi za kontrolu kvaliteta a da nisam u sluzbi za hitnu medicinsku pomoc u kojoj sam radio 9 godina je potpuno besmisleno.U prilog tome govori da su umjesto mene primili u Hitnoj pomoci doktora medicine sa biroa jer taj tim hitne pomoći ne može da funkcionise bez ljekara” naglašava Borjan za BUKU

Ističe kako je očigledno da su razlozi za premjestaj bili političke prirode i predstavljaju šablon aktuelne vlasti na koji način se obračunava sa političkim neistomišljenicima.

“Strašno je da živimo u državi u kojoj se politički progon obrazlaze kao potpuno legitimno i zakonski ispravno sredstvo.Istina je da živimo u zemlji absurda i da nam je ovo sve postalo potpuno normalno. Aktuelna vlast u Republici Srpskoj ima ovakav odnos prema svim slobodnomislećim ljudima i ima potrebu da uguši političko djelovanje svih onih koji misle drugačije od njih i imaju hrabrosti da svoje stavove iznesu javno” kaže dr. Borjan za BUKU.

Dodaje kako su mu ovakvi postupci aktuelne vlasti dali dodatnu energiju za još odvažniju opozicionu političku borbu protiv njih.

“Sa druge strane nameće se pitanje, zašto mi ovo treba,zar nije bolje uzeti kartu u jednom pravcu i napustiti RS kao veliki broj mojih kolega ljekara koji su to uradili” pita se on na kraju.

 

 

 

PA JE LI MOGUĆE? “Ne vrijedi apsolutno ništa”: Ljekari u BiH masovno cijepaju svoje diplome!

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments