Počinje gradnja novih 25 kilometara autoputa

U toku ove godine trebala bi započeti gradnja novih 25 kilometara autoputa na Koridoru Vc kroz našu zemlju, saopćeno je Faktoru iz JP Autoceste FBiH.

Prva dionica autoputa na Koridoru Vc čija bi gradnja mogla početi je Počitelj-Zvirovići. Ovo je, podsjećamo, možda i najkontroverznija dionica na cijelom Koridoru Vc kroz našu zemlju, jer je Evropska investicijska banka, koja je osigurala potrebnih 100 miliona eura za njenu gradnju, dva puta tražila poništavanje tendera.

Dužina ove dionice je oko 10 kilometara, a na njoj će biti izgrađena petlja Počitelj, te jedan tunel, jedan most i dva vijadukta. Upravo će most na ovoj dionici, dug blizu jednog kilometra, biti najduži na cijelom Koridoru Vc kroz BiH.

– U toku je postupak evaluacije za oba LOT-a za dionicu Počitelj – Zvirovići. Okončanje tenderskih procedura je planirano za mart 2019. godine kada se očekuje i početak izgradnje – saopćeno nam je iz Autocesta FBiH.

Sljedeća dionica na kojoj bi trebali početi građevinski radovi u toku ove godine je Vranduk-Ponirak, koja se nalazi sjeverno od Zeničke zaobilaznice, čija je gradnja trenutno u toku. U toku je tenderska procedura za ovu dionicu, a njen završetak je planiran za april ove godine, prenosi Faktor.

Ova dionica duga je 5,3 kilometra, a procijenjena vrijednost njene gradnje je 80 miliona eura bez PDV-a. Na ovoj dionici trebalo bi da budu izgrađeni jedan tunel, dva mosta i tri vijadukta.

I u drugoj polovini ove godine trebala bi da počne gradnja još tri dionice. Idući od sjevera ka jugu prva od dionica koja bi se trebala početi graditi u drugoj polovini ove godine je Poprikuše-Nemila. Krajem oktobra i početkom novembra prikupljene su ponude za izvođače, usluge nadzora i tehničku pomoć i u toku je njihovo ocjenjivanje. Ova dionica će se graditi po modelu projektuj i izgradi.

Procijenjena cijena gradnje ove dionice, duge 5,4 kilometra, je 180 miliona eura bez PDV-a. Na njoj će biti izgrađen tunel Golubinja, te po dva vijadukta i mosta.

Što se tiče dionice Ponirak-Vraca za sada je završena prva faza u postupku izvora izvođača radova i usluga nadzora, dok je nabavka usluga tehničke pomoći u drugoj fazi. Cjelokupna procedura bi trebala biti završena u drugoj polovini ove godine.

Ova dionica se gotovo u potpunosti nalazi “pod zemljom”. Naime, od ukupnih 2,7 kilometara dužnine, 2,4 kilometra bit će dužina tunela koji će biti izgrađen na ovoj dionici. Procijenjena vrijednost gradnje je 67 miliona eura bez PDV-a.

Do kraja godine trebala bi početi gradnja još jednog velikog tunela na Koridoru Vc, tunela Ivan. Trenutno je u toku priprema tenderske dokumentacije za izvođače radova, kao i za pružanje usluga tehničke pomoći, dok je druga faza za usluge nadzora već počela i trajat će do sredine februara.

Osim tunela Ivan, koji će biti dug 1,7 kilometara, na ovoj dionici bit će izgrađeno i naplatno mjesto, te spoj sa magistralnim putem M-17.

U toku je i priprema tenderske procedure za dionicu od do sada izgrađenog dijela autoputa u Tarčinu do tunela Ivan. Ova dionica je duga 4,8 kilometara i na njoj će biti izgrađena dva mosta i jedno odmorište. Procijenjena cijena izgradnje ove dvije dionice zajedno je 96 miliona eura bez PDV-a.

Što se tiče ostalih dionica, trenutno je u toku priprema tenderske dokumentacija, a prva dionica za koju će biti raspisan tender za izgradnju, u prvom kvartalu ove godine, je Mostar Jug-Kvanj.

JP Autoceste FBiH će graditi i brzu cestu Lašva-Travnik, a prva dionica koja će se graditi je Lašva-Nević Polje. U toku je priprema tenderske dokumentacije za ovu dionicu. Što se tiče tunela Hranjen, na putu Sarajevo-Goražde, izabran je izvođač radova, ali je u toku procedura izbora firme koja treba da vrši nadzor.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79