Počinje istraga u slučaju liječenja Nadin Smajlović!?

Amina i Denis Smajlović, roditelji djevojčice Nadin prije skoro 16 mjeseci uputili su krivičnu prijavu Kantonalnom Tužilaštvu KS protiv Kliničkog centa Univerziteta u Sarajevu, generalne direktorice Sebije Izetbegović i 10 padijatara.

Međutim, punih 15 mjeseci Kantonalno tužilaštvo na čelu sa glavnom tužiteljicom Sabinom Sarajlijom slučaj je držao “u ladici”, a sada je Federalno tužilaštvo naredilo provođenje istrage. Ovo je za „Avaz“ potvrdio Denis Smajlović.

Federalno tužilaštvo uvažilo je pritužbu advokatice Maide Galijatović koja zastupa porodicu Smajlović.

Podsjećamo, krajem novembra Tužilaštvo Kantona Sarajevo donijelo je naredbu da se neće provoditi istraga po prijavi koju je podnijela Amina Smajlović, majka maloljetne djevojčice Nadim Smajlović, zbog nepružanja medicinske pomoći i neovlaštenog otkrivanja profesionalne tajne od strane KCUS-a.

– Nakon provjere navoda iz prijave utvrđeno je da u radnjama prijavljenih nema elemenata krivičnih djela. Obavještenje sa razlozima za donošenje tužilačke odluke je u skladu sa zakonom dostavljeno podnosiocu prijave, koji na ovu odluku ima pravo pritužbe Uredu glavne kantonalne tužiteljice – rekli su nam tada iz Tužilaštva KS.

Slučaj 13-godišnje djevojčice Nadin Smajlović kojoj je, prema navodima roditelja, uskraćeno liječenje na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu izazvao je veliku pažnju javnosti. Djevojčica Nadin primljena je na KCUS s zdravstvenim problemima. Nakon što je utvrđeno da joj KCUS ne može dati potrebnu terapiju, roditelji su tražili premještanje djevojčice, što su iz KCUS-a odbili i nisu potpisali izmještanje.

KCUS je ove navode demantirao, tvrdeći da nikad nikome nisu uskratili liječenje.

Ombudsmeni BiH su zaključili da u konkretnom predmetu postoje određeni procesni propusti u kojem su ugrožana prava pacijenta.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79