Počinje izgradnja: Tuzlanski univerzitet dobiva svoj kampus

Počinje izgradnja: Tuzlanski univerzitet dobiva svoj kampus


Zvanično je danas započela izgradnja kampusa Univerziteta u Tuzli polaganjem kamena temeljca. Prva faza projekta, u koju će biti uloženo deset miliona i 700 hiljada konvertibilnih maraka, trebala bi biti završena za 16 mjeseci.

Danas je u kompleksu budućeg kampusa Univerziteta u Tuzli položen kamen temeljca za izgradnju prvog objekta. Ovom događaju prisustvovali su studenti, nastavno osoblje i predstavnici kantonalne vlasti.

Izgradnja kampusa Univerziteta u Tuzli inicirana je 2011. godine, dok su konkretne aktivnosti započele 11 godina kasnije. Sada su se konačno stvorili uslovi za realizaciju prve faze projekta, koja uključuje izgradnju objekta za četiri fakulteta.

“Ovaj dan treba biti upisan u historiju Univerziteta u Tuzli, ali i ovoga grada te kantona jer s gradnjom prvog objekta u kampusu, zapravo započinjemo izgradnju akademskog grada. Biće to prostor koji će našim studentima, ali i nastavnicima te saradnicima pružiti sve ono što treba imati jedan univerzitet”, izjavila je Nermina Hadžigrahić, rektorica Univerziteta u Tuzli.

Prva faza radova na kampusu, u roh-bau sistemu, ima vrijednost od 10,7 miliona KM. Rok za završetak izgradnje iznosi 16 mjeseci, a izvođač radova je kompanija Tehnograd d.o.o. Tuzla.

“S početkom radova mi vršimo i projektnu dokumentaciju za izgradnju naučno-tehnološkog parka, računarskog centra te laboratotijskog kompleksa Mašinskog fakulteta. Prema planu, useljenje u zgradu koju sada gradimo je u 2026. godini”, dodala je Hadžigrahić.

Premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić izgradnju kampusa naziva generacijskim projektom.

“U ovom činu vidimo zapravo jedan veliki iskorak kada je u pitanju visoko obrazovanje na području Tuzlanskog kantona ali šire”, kazao je Halilagić.

Naglasio je i da se počeo rješavati imovinski status Univerziteta u Tuzli, koji će omogućiti internacionalizaciju institucije. “Otvaramo vrata studentima iz raznih država koji nemaju dovoljno prostora za studiranje. Pozivamo ih da dođu i studiraju na Univerzitetu u Tuzli,” dodao je.

Osim ove investicije, kantonalna vlada je nedavno odobrila partnerstvo za projekat “SMART Solutions in Energy transition of Productive businesses,” koji se provodi u saradnji s Udruženjem Centar za razvoj i podršku CRP Tuzla i Sveučilištem u Slavonskom Brodu. Ovaj projekat uključuje rekonstrukciju laboratorijskog kompleksa Mašinskog fakulteta i za njega je iz međunarodnih fondova povučeno oko 2,2 miliona KM.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija