Počinje izručivanje Save Marinkovića u BiH: Iz Njemačke dolazi charter letom

 

Ministar pravde BiH, Josip Grubeša potvrdio je za Fenu da je odobrena ekstradicija iz Njemačke, Save Marinkovića koji je osumnjičen za ubistvo sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića.

Marinković se tereti za ubistvo policajaca koje se dogodilo 2018. godine na Alipašinom Polju u Sarajevu, a njemu je prema potjernici, već određen jednomjesečni pritvor.

Kako dodaje ministar Grubeša, prema njihovim informacijama, čekalo se da se u samom postupku ispoštuju neke pojedinosti predviđene medunarođnim pravom.

Pojasnio je da se to odnosi na zatražene garancije fer suđenja i uvjeta u zatvoru koje je Bosna i Hercegovina dala, potom je zatraženo da se osumnjičeni prebaci charter letom, što je također riješeno.

“Kako su sada sve pretpostavke ispunjene, realno je očekivati da će izručenje biti završeno vrlo brzo, ali zbog značaja i delikatnosti slučaja, ne mogu dati više informacija,” zaključio je Grubeša u izjavi za Fenu.

Marinković će stići iz Njemačke u Sarajevo, gdje se nalazi na izdržavanju kazne.

Ime Save Marinkovića u javnosti se pojavilo nakon svjedočenja Aleksandra Macana, još jednog osumnjičenika za ubistvo policajaca, koji je izjavio da je Marinković, navodno, osoba koja je iz vozila pucala u Šehovića i Vujinovića.

Napad na policajce desio se 26. oktobra 2018. godine, oko pet sati ujutro, kada je patrola policije prolazila pored tržnog centra i kada je na njih rafalno pucano.

Jedan od policajaca, Adis Šehović, preminuo je na mjestu događaja, a drugi, Davor Vujinović, zadobio je teške tjelesne povrede opasne po život te je na Kliničnom centru Univerziteta u Sarajevu preminuo.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79