Počinje nova školska godina, učenici nakon dugo vremena ponovo u klupama

Nova školska godina danas počinje danas u Tuzlanskom, Zeničko-dobojskom, Bosansko-podrinjskom kantonu te Kantonu Sarajevo, a učenici će nakon dugo vremena i brojnih kombinovanih modela danas konačno sjesti u školske klupe.

Iako su i roditelji i učenici početak školske godien dočekali u neizvjesnosti kako će se odvijati nastava, odluka je da se u svim kantonima nastava odvija standardno, kao i prije pandemije, ali uz obavezu maksimalnog poštivanja svih epidemioloških mjera.

Tako će učenici nakon godinu i po dana kombinovanog modela školovanja, nastave na daljinu i brojnih poteškoća i za učenike i za nastavnike, a smijeh i graja će ispuniti do sada prazne školske prostore.

Kontinuirano će se pratiti epidemiološka situacija, na osnovu koje će se donositi potrebne odluke, a nadležna kantonalna ministarstva obrazovanja su spremna i na druge modele, ukoliko dođe do pogoršanja epidemiološke situacije, saopćilo je jučer Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke.

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke je i ove godine potpisalo ugovore o finansiranju/sufinansiranju nabavke besplatnih udžbenika sa svim kantonalnim ministarstvima obrazovanja koja su dužna nabaviti pripadajući broj kompleta udžbenika, a na osnovu vlastitih evidencija o učenicima u stanju socijalne potrebe ili evidencija, odnosno podataka prikupljenih od strane svih osnovnih škola sa područja svog kantona.

Kantonalna ministarstva su dužna udžbenike nabaviti od ovlaštenih izdavačkih kuća s područja BiH, koji, izuzev udžbenika stranih jezika, trebaju biti štampani u BiH.

Također, ukoliko kantonalno ministarstvo, iz bilo kojih razloga, ne realizira nabavku udžbenika, obavezno je vratiti sredstva.

Federalno ministarstvo smatra da je ovaj projekt od velikog značaja i za djecu i za roditelje, s obzirom da će besplatni udžbenici finansijski rasteretiti roditelje, a djeci omogućiti kvalitetnije i dostupnije obrazovanje.

U svrhu (su)finansiranja nabavke besplatnih udžbenika za učenike šestih razreda devetogodišnjeg osnovnog obrazovanja, i to prvenstveno za one koji su u stanju socijalne potrebe, Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke je u Budžetu FBiH za 2021. godinu osiguralo ukupno 450.000 KM.

Od ovog iznosa, Unsko-sanskom kantonu je dodijeljeno 45.360 KM, Posavskom 7.830 KM, Tuzlanskom 93.735 KM, Zeničko-dobojskom 74.250 KM, Bosansko-podrinjskom 8.415,00 KM, Srednjobosanskom 49.770 KM, Hercegovačko-neretvanskom 42.210 KM, Zapadnohercegovačkom 18.765 KM, Sarajevskom 94.770 KM i Kantonu 10 iznos od 14.895 KM.

U Unsko-sanskom, Posavskom, Srednjobosanskom, Hercegovačko-neretvanskom, Zapadno-hercegovačkom kantonu i Kantonu 10 školska godina počet će naredne sedmice, odnosno 6. septembra 2021. godine piše Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79