Počinje novi disciplinski postupak protiv tužioca Olega Čavke

U četvrtak počinje disciplinski postupak koji se na osnovu tužbe Ureda disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Bosne i Hercegovine vodi protiv tužioca Tužilaštva BiH Olega Čavke.

Tužba se, podsjećamo, odnosi na postupanje Čavke u predmetu “Diploma”, a Disciplinskom komisijom koja će voditi postupak, prema informacijama Faktora, predsjedava članica VSTV-a Željka Radović.

Predmet “Diploma” je formiran nakon pisanja portala Žurnal, koji je razotkrio mrežu prodaje lažnih diploma. Međutim, umjesto osoba koje su se bavile prodajom lažnih diploma, tužilac Čavka je saslušao novinarku koja je razotkrila kriminalnu mrežu koja je, navodno, sezala do centara moći bliskih Hrvatskoj demokratskoj zajednici (HDZ) BiH.

Tužba je također podnesena jer je Čavka, bez formalne naredbe o provođenju istrage, samoinicijativno počeo da istražuje način na koji je direktor Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH Osman Mehmedagić stekao fakultetsku diplomu.

Ova disciplinska tužba nije prva sa kojom se suočava državni tužilac Oleg Čavka, a već ranije je disciplinski kažnjavan. Protiv njega je, podsjećamo, otvorena krivična istraga zbog uzimanja mobitela iz predmeta, nakon što je utvrđeno da je mobitele zaplijenjene u istrazi nosio kući.

Na taj je postupak u utorak podsjetio predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović, koji nije imenovao tužioca koji je uzeo telefon, ali se u Izetbegovićevoj kritici prepoznao upravo Čavka. Državni tužilac je zatim od predsjednika SDA zatražio informaciju na kojeg se tužioca odnosila njegova kritika.

– Očigledno je da se Čavka prepoznao. Svi se sjećamo te afere iz 2016. godine, kada je taj tužilac odnio kući mobitel i pokušao u njega da stavi svoju karticu. Imali smo tu aferu, imali smo 2012. aferu Barašin, gdje su neke gore stvari učinjene od ovoga, gdje je bilo hakiranja, uništavanja dokaza i tako dalje. Dakle, naravno, mislio sam na njega – izjavio je Izetbegović.

U tom je predmetu Čavku “spasila” Disciplinska komisija VSTV-a. Međutim, nešto manje “sreće” je imao kada je protiv njega podnesena tužba zbog uništavanja dokaza, te zloupotrebe memoranduma Tužilaštva BiH i slanja lažnog e-maila uime tadašnjeg glavnog državnog tužioca Milorada Barašina. Tada je Čavka sankcioniran samo smanjenjem plaće u iznosu od deset posto u trajanju od šest mjeseci. Mediji su ga tada prozvali “hakerom iz Breze”.

Tada je glasnogovornica Transparency Internationala BiH Ivana Korajlić u razgovoru za Radio Slobodnu Evropu takvu sankciju ocijenila kao “sramotnu”.

– Jer kada pogledamo činjenicu da je, između ostalog, dotična osoba naredila uništavanje zapisnika, koji se inače i Krivičnom zakonu navodi kao jedno od krivičnih djela za koje je predviđena zatvorska kazna, a da je ovdje izrečena zaista blaga kazna i da pritom nije uopšte spominjano bilo kakvo pozivanje na krivičnu odgovornost, govori o tome da naši predstavnici pravosuđa mogu zaista raditi šta žele. U ovom slučaju su bile jako teške povrede i, kako je u samoj odluci navedeno, narušen je ugled Tužilaštva, a na kraju dobijamo tako malu kaznu samo zato što je dotična osoba porodični čovjek i kreditno zadužen – kazala je Korajlić.

Protiv Čavke je pokrenuta istraga jer je, navodno, od Zijada Turkovića uzimao novac za zataškavanje određenih predmeta, ali je ona obustavljena. Za uzimanje mita ga je javno optužio i Muhamed Ali Gaši, protiv kojeg je Čavka vodio postupak, tada u svojstvu tužioca Tužilaštva KS.

Istraga protiv Čavke se provodila u predmetu “Džoker”, jer je, također navodno, dogovarao ishode krivičnog postupka protiv Zorana Popovića, optuženog za organizovani kriminal.

Pored predmeta “Diplome”, jedan od poznatijih predmeta koje ovaj tužilac vodi je onaj koji se odnosio na aktivnosti Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Republike Hrvatske na vrbovanju selefija iz BiH. Taj predmet je rezultirao obustavljanjem istrage protiv bivšeg zamjenika ministra sigurnosti BiH Mije Krešića i novinara i tv-voditelja Mate Đakovića, rođaka glavne državne tužiteljice Gordane Tadić, i nekadašnjeg konzula Republike Hrvatske u Tuzli Ivana Bandića.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79