Počinje skupljanje potpisa za opoziv Ibrahima Hadžibajrića: Da li će biti smijenjen s načelničke funkcije?

Vijećnik u Općinskom vijeću Stari Grad Vedad Deljković najavio je prikupljanje potpisa za inicijativu za opoziv načelnika ove općine Ibrahima Hadžibajrića, koji se trenutno nalazi u pritvoru.

 

Tim povodom se oglasio vijećnik Deljković, koji je za portal „Avaza“ otkrio šta se dešava s ovom inicijativom, da li će dobiti potrebnu podršku vijećnika i kakva je procedura opoziva.

Dva koraka

– 30. maja ćemo mi uputiti inicijativu na Općinsko vijeće. Nakon toga čekamo šta će se desiti na sljedećem ročištu, ako se Ibrahimu Hadžibajriću produži pritvor ili dobije mjere zabrane mi ćemo nakon toga pokrenuti vanrednu sjednicu Općinskog vijeća, gdje će se glasati o opozivu. To su ta prva dva koraka – rekao je Deljković za portal „Avaza“.

Nakon toga bi građani na referendumu trebali glasati o opozivu.

Pojašnjava da je za upućivanje inicijative potrebno 11 potpisa vijećnika, a kako kaže Deljković vjerovatno će taj broj biti i veći. Ističe da su dvije trećine vijećnika izrazile zainteresiranost za podršku ovakvoj inicijativi, ali još uvijek čeka službene stavove klubova stranaka.

Ko će podržati inicijativu?

– Klubovi NiP-a, SDP-a, SDA, Naše stranke i SBB-a bi trebali podržati ovu inicijativu. Očekujem da će podržati svi osim NES-a, jer Općina je institucija koja mora nastaviti funkcionisati. Ja sam legalista, čekam da vidim šta će se desiti na sljedećem ročištu, odnosno da li će biti pušten na slobodu i da li će mu se dati pravo da upravlja Općinom – kazao je Deljković za „Avaz“.

Podcrtava da niko nije kriv dok se ne dokaže suprotno, ali da Općina Stari Grad ne smije biti ničiji talac, jer načelnik Hadžibajrić nije ostavio nikakvu saglasnost i postoji problem sa potpisivanjem dokumenata i odluka, pa samim tim ugrožava se normalno funkciosanje.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79