Počinje suđenje inspektoru koji se sumnjiči da je davao informacije Belivuku

Optuženom inspektoru SBPOK-a Božidaru Stoliću (36) danas treba da počne suđenje pred Specijalnim sudom u Beogradu povodom optužbi da je zloupotrebom službenog položaja odavao informacija o istrazi protiv organizatora i dijela pripadnika organizovane kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića. Stolić je stigao u sud.

Stolić je u sud jutros stigao sa slobode pošto mu je 24. decembra Viši sud u Požarevcu ukinuo pritvor u predmetu koji se vodi pred tim sudom zbog krivičnog djela prinuda u pokušaju.

U tom predmetu podignuta je optužnica protiv Stolića, kao i protiv Slađana Konstantinovića i pripadnika BIA M.K. koja ih tereti da su pokušali da prinudom preuzmu ugostiteljski objekat od jednog Požarevljanina, piše Nova.rs.

Optužnica se nalazi pred krivičnim vanraspravnim vijećem koje odlučuje o njenom potvrđivanju, pošto su branioci sve trojice optuženih izjavili odgovore na nju, rekla je danas za Tanjug portparol Višeg suda u Požarevcu Gordana Vidojković.

Informacije dostavljao Goluboviću za 500 eura

U Specijalnom sudu u Beogradu sutra će se na optuženičkoj klupi sa Stolićem naći Filip Golubović, kojem je kao pripadniku Belivukove grupe Stolić dostavljao tražene informacije.

Stolić je, prema optužnom prijedlogu u koji je Tanjug imao uvid, na molbu drugooptuženog Filipa Golubovića, provjerio 27. februara 2020. da li je i dalje na snazi Interepolova potjernica Argentine za osuđenim pripadnikom grupe Darka Šarića, Borisom Labanom, pa mu je sutradan prenio da jeste.

Goluboviću inspektor proslijeđivao i podatke o potjernicama Srđana Jezdimira, Marinu Golubović i Jelicu Milošević.

Zauzvrat je dobijao 500 eura po informaciji, a za podatke iz istrage protiv Belivuka i ostalih Stoliću je Golubović obećao isplatu od 5.000 eura.

Poslije lišenja slobode Belivuka, Miljkovića i ostalih pripadnika te grupe 4. februara 2021. godine, Stolić je, prema optužnom prijedlogu, preko Golubovića dostavljao informacije o toku istrage protiv njih pripadnicima koji nisu bili lišeni slobode.

Sve tražene podatke, do kojih je dolazio putem zloupotrebe službenih ovlaštenja i uvida u Jedinstveni informacioni sistem MUP-a Srbije, davao je drugooptuženom Goluboviću od januara 2020. do 10. juna 2021. godine.

Stolić lišen slobode 12. juna

Prema iskazu Golubovića, on je inspektora upoznao dok je bio u pritvoru, 19. aprila 2019. godine, kada je Stolić od njega uzimao izjavu o nestanku Gorana Mihajlovića.

Nakon što je izašao iz pritvora, sreli su se u jednom kafiću i razmijenili telefone…

Tužilaštvo za organizovani kriminal predložilo je Specijalnom sudu u optužnom prijedlogu da Stolića osudi na kaznu ne manju od tri godine zatvora zbog udruživanja radi vršenja krivičnih djela i zloupotrebe službenog položaja, a Golubovića na ne manje od godinu dana zatvora.

Stolić je inače bio lišen slobode 12. juna zbog Belivukove grupe i u pritvoru je bio dva mjeseca. Zbog krivičnog djela u Požarevcu lišen je slobode sredinom septembra.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79