Počinje suđenje Novaliću, Solaku, Hodžiću i Milićević u aferi “Respiratori”

U Sudu BiH za danas je zakazan početak suđenja optuženima u aferi “Respiratori” Fadilu Novaliću, premijeru FBiH, Fahrudinu Solaku, suspendiranom direktoru Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), Fikretu Hodžiću, vlasniku „Srebrene maline“, i dopremijerki FBiH Jelki Milićević.

Predsjednik Vijeća

Ova informacija objavljena je na rasporedu suđenja. Predsjedavajuća Sudskog vijeća je Džemila Begović, a članovi su, kako saznajemo, sudije Branko Perić i Braco Stupar. Optuženi su prije 20 dana negirali krivicu u koruptivnoj aferi teškoj 10,5 miliona KM, a koja se odnosi na nabavku 100 respiratora iz Kine za BiH.

Sud BiH je 30. decembra prošle godine u cijelosti potvrdio optužnicu protiv ove četvorke. Novalić, Solak i Hodžić optuženi su i za nabavku zaštitne opreme u vrijednosti od 2,9 miliona KM. Nakon višemjesečne istrage, Tužilaštvo BiH je optužnicu podiglo 4. decembra prošle godine, a zatim je uputilo Sudu na potvrđivanje. Optužnica je potvrđena tek nakon dorade.

Novaliću, Solaku i Hodžiću stavlja se na teret da su počinili više krivičnih djela, među kojima su zloupotreba položaja ili ovlasti, primanje nagrade ili drugog oblika koristi. Milićević se stavlja na teret da je počinila krivično djelo nesavjestan rad u službi.

U optužnici se navodi da je Novalić, iskoristivši ovlaštenja premijera, zajedno sa zamjenikom premijera, 3. aprila 2020. potpisao prethodno pripremljene naloge za isplatu, što je bio osnov da se s računa iz budžeta na račun „Srebrene maline“ obavi transfer novca u iznosu od 10,5 miliona KM. S računa tekuće rezerve prebačeno je 4.950.000 KM, a s posebnog računa sredstva za zaštitu i spašavanje 5.580.000 KM.

Jasni navodi

Tužilaštvo optužene tereti za koruptivne aktivnosti i jasno potcrtava: kupljena i isporučena medicinska oprema (respiratori ACM812A) ne posjeduje ni minimum potrebnih bitnih karakteristika za adekvatan tretman pacijenata srednje i teške kliničke slike zbog oboljenja COVID-19, zbog čega se ne preporučuje njena primjena u jedinicama intenzivne terapije.

Odnosno, oni nisu namijenjeni za upotrebu u invazivnom liječenju, posebno za bolesnike s COVID-19, koji su u kritičnom stanju i kojima može trebati dugotrajna invazivna i visoko/niska ventilacija.

Iz ’Verlaba’ ne mogu govoriti

Mjeriteljski laboratorij „Verlab“ proteklih dana obavljao je, prema ugovoru s FUCZ-om, verifikaciju kineskih respiratora koji su putem kompanije “Srebrena malina” uvezeni u BiH. Direktor “Verlaba” Almir Badnjević rekao nam je da su uređaji verificirani i da je to sve što može reći.

– Međutim, zbog stavke u ugovoru, gdje se FUCZ pozvao na Pravilnik o mjeriteljskim laboratorijima, ne smijemo ništa govoriti. Sve informacije može samo dati Federalna uprava civilne zaštite – rekao nam je Badnjević.

Ranije su iz FUCZ-a potvrdili da su verificirani i spremni za upotrebu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79