Počinje suđenje za vršnjačko nasilje u Jajcu: Djevojčicu tukli, pa sve snimali za Instagram

Počinje suđenje za vršnjačko nasilje u Jajcu: Djevojčicu tukli, pa sve snimali za Instagram


Kako smo saznali, sutra počinje suđenje maloljetnicima i njihovim roditeljima za vršnjačko nasilje koje se dogodilo prošle godine. Prvo ročište održat će se u Domu kulture Jajce, s početkom od 9.30 sati.

Podsjećamo, slučaj međuvršnjačkog nasilja iz maja prošle godine uzburkao je Srednjobosanski kanton, ali i alarmirao društvo u cijeloj BiH. Videosnimak u kojem se jedna djevojčica iživljava nad drugom, i to uz ohrabrenje i skandiranje svojih vršnjaka, zabrinuo je roditelje, digao na noge prosvjetu i policiju, ali i otvorio brojna pitanja. Kako odgajamo djecu, ko su im uzori, zašto šutimo i do kada ćemo?

Na društvenim mrežama ovaj četverominutni videosnimak je brzo postao viralan, a u komentarima su korisnici mreža uglavnom osudili ponašanje aktera samog slučaja kao i one djece koja nisu pomogli povrijeđenoj vršnjakinji nego su snimali cijeli događaj piše Jajce-online

U procesu rješavanja ovog slučaja, sudjelovao je MUP SBK, škole u Jajcu, Centar za socijalni rad te sami akteri ovog slučaja kao i sam i roditelji.

Za manje od dva dana video je obišao cijelu BiH. S razlogom. No, razloga ni objašnjenja za ovako gnusno međuvršnjačko nasilje nema i ne može da postoji. Kako je djevojčica, hipotetički, u mirnom i bezbjednom okruženju poput škole, postala žrtva vršnjačkog nasilja, pita se i njena majka.

– Tu je bilo još 20 djece, da niko nije pomogao mojoj Sajri. Sajra je taj dan postila, pitala me je: “Mama, mogu li?” Bilo mi je žao zato što nema društva, s kim da se igra: “Hajde izađi.” Međutim, moja Sajra dolazi s velikom modricom – priča za Federalnu TV Mirela Omerović, majka pretučene djevojčice.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija