Počinje vakcinacija protiv HPV-a u Brčko distriktu

Počinje vakcinacija protiv HPV-a u Brčko distriktu


Od ponedjeljka, u Brčko distriktu započinje vakcinacija protiv humanog papiloma virusa (HPV), koja je ključna za sprečavanje zdravstvenih komplikacija, posebno raka grlića maternice.

HPV je jedan od najrasprostranjenijih virusa na svijetu i može dovesti do karcinoma grlića maternice kod žena. Vakcinacija je najučinkovitije sredstvo u borbi protiv ove bolesti, a u Bosni i Hercegovini se sve više govori o njenoj važnosti. U Brčko distrikt je dopremljeno 800 doza vakcine.

Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje vakcinaciju između 12. i 14. godine. U Brčko distriktu, u posljednjih pet godina, oboljelo je oko 28 žena, a 10 je preminulo zbog komplikacija uzrokovanih HPV-om.

Odjeljenje za zdravstvo Brčko distrikta, u saradnji sa Populacijskim fondom UN-a (UNFPA), organizovalo je radionicu o HPV vakcinaciji

U BiH, tri žene svake sedmice umiru od ove bolesti, a kombinacija vakcinacije i organizovanog skrining programa može smanjiti stopu obolijevanja do 90 posto.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija