Počinju pregovori s FRONTEX-om: BiH postaje dio evropske kolektivne sigurnosti

Nakon završetka unutrašnje procedure u BiH, te pregovora sa FRONTEX-om, BiH će i u ovoj oblasti postati dio zajedničke evropske granične sigurnosti

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine uputilo je Vijeću ministara BiH sastav pregovaračkog tima i osnove za vođenje pregovora za potpisivanje Sporazuma sa Evropskom agencijom za graničnu i obalnu stražu (FRONTEX).

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić, koji prisustvuje Generalnoj skupštini Interpola u Beču, istakao je da je ovo važan korak BiH na približavanju Evropskoj uniji i uspostavljanja saradnje sa evropskim bezbjednosnim agencijama.

Nakon završetka unutrašnje procedure u BiH, te pregovora sa FRONTEX-om, BiH će i u ovoj oblasti postati dio zajedničke evropske granične sigurnosti.

“Vrlo je važno da što prije dođemo do ovog sporazuma koji će pomoći u efikasnijoj kontroli naše granice i dodatno nas približiti Evropskoj uniji. Ovo pokazuje da BiH može biti dio zajedničke evropske budućnosti. Posebno sam zadovoljan da je takav pristup prepoznat kao dobar”, poručio je Nešić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79