Pod sumnjom na COVID-19 dvije osobe u Mostaru, čekaju se nalazi

Davor Pehar, direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH kazao je danas, govoreći na konferenciji za medije nakon sjednice Vlade FBiH u Mostaru da je u ovome entitetu i dalje troje oboljelih od novog soja koronavirusa.

“Imamo podatak da su dvije osobe iz Mostara zaprimljene na klinički odjel i uzorci su trenutnu obradi – kazao je on.

Radi se o dvije osobe koje su sinoć su primljena na Kliniku za infektivne bolesti Univerzitetske kliničke bolnice Mostar pod sumnjom da su zaražene.

Rekao je da Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva prati situaciju i da je cilj da se spriječi sekundarni prijenos infekcije na bliže kontakte oboljelih.

Kazao je da se posebna pažnja posvećuje zaštiti zdravstvenih radnika. Pozvao građane da se prate preporuke kriznih štabova i da ih odgovorno provode.

Pod zdravstevnim nadzorom u FBIH , kako je rekao Pehar zavnično su 384 osobe. Međutim, Pehar je rekao da se taj broj stalno mijenja, da vjeruje kako je u ovome momentu broj viši od 500 osoba, jer se od jučer provode nove mjere na granicama, više je država čiji državljani isu u samoizolaciju.

Kako je rečeno, sada u dvosedmičnu izolaciju, osim državljana Italije, Kine, Irana i Južne Koreje, sada idu i oni koji dolaze iz Francuske, Njemačke i Španije, piše Radiosarajevo.ba.

Na konferenciji na kojoj su prisutni predstavnici više federalnih institucija rečeno je da se redovno održavaju sastanci, da Federalni krizni štab izdaje naredbe prema kantonalnim štabovima i zdravstvenim ustanovama.Sve se radi u koordinaciji sa Ministarstvom civilnih poslova i ostalim državnim ministarstvima i institucijama.

Istaknuto je da je današnji krizni plan revidiran, a u njemu se “govori o postupanju svih nas u ovakvoj situaciji”.

“Vlada FBiH je prihvatila revidirani plan i zadužila Zavod za javno zdravstvo da se provodi. Automatski, revidiraju se i krizni planovi kantona. Kako se bude mijenjala situacije, revidirat će se krizni plan – istakla je Snježana Bodnaruk, sekretar Ministarstva zdravstva FBiH.

Predstavnici nadležnih institucija upoznali su Vladu FBiH o potencijalnim lokacijama za karantine, o stanju u zdravstvenim ustanovama. Zdravstvene ustanove, kako je istaknuto, obavještene su o mogućem prijemu većeg broja oboljelih.

Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite kazao je da je situacija pod kontrolom, da nema mjesta panici.

-Vodit ćemo računa o svakom, i najmanjem detalju. Ništa se ne prepušta slučaju – kazao je Solak.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79