Podgorica VS Beograd: Ustoličenje na Cetinju ili kako su obje strane izvojevale pobjedu

Politika nije egzaktna kao nogomet ili sport gdje utakmica generira jednog pobjednika i gdje semafor na kraju jasno pokaže rezultat. U političkim okršajima pobjednika može biti više, oni se ne moraju nazirati i osvojenu nagradu mogu dobiti tek nekad kasnije kad običan posmatrač i ne bude znao odakle je ona došla.

Pogledajte kako se u manastiru pjevalo “Kad se vojska na Kosovo vrati”

Današnje ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija u crnogorskoj prijstolnici na Cetinju proizvelo je neviđenu političku i nacionalnu utakmicu, a pobjede su kao što običaj nalaže odnijele obje strane.

Srpska pravoslavna crkva (SPC) uspjela je u svom naumu, na mitskom mjestu nezavinsne Crne Gore, kraljevskom gradu Cetinju, dobila je novog arhiepiskopa. Nisu ih uspjeli zaustaviti pritisci, čak ni nagovaranje aktualne “njihove” vlade da ustoličenje premjesti negdje drugo, sa svih strana blokirano Cetinje, ni pucnji, barikade i hiljade neistomišljenika koji su u tom činu vidjeli provokaciju beogradske i velikosprske politike koju je preminuli Amfilohije, prethodnik danas ustoličenog Joanikija, decenijama raspirivao.

(VIDEO) Nisu štedili ni novinare: Demonstranti napali reporterku, otimali telefon, gađali je i psovali

Ipak, veći pobjednik izgleda da je aktualni predsjednik Milo Đukaanović, koji je ovaj događaj znalački iskoristio za mobilizaciju građanstva i jasno iskazivanje poruke čija je Crna Gora te da se za nju misli i ratovati, sve ako bude trebalo. Cetinjski vikend po razmjeri “dešavanja naroda”, sukoba s policijom i patriotske odlučnosti odavno nije viđen na našim područjima, kojima je ovakav vid nacionalnog okršaja svojstven.

SPC je ustoličio Joanikija na Cetinju, ali kako, cinici bi rekli da bi elegantnije prošla inauguracija američkog predsjednika danas u Kabulu nego ovo. Joanikije i patrijarh Potfirije su helikopterom došli u blokiranu prijestolnicu, uz najveće policijske mjere uvedeni u manastir te isto tako napustili mjesto crnogorskih vladara.

(VIDEO) Građani razočarani: “Teško se boriti sa srpskim popovima koji su pobili pola Jugoslavije”

Đukanović je ovog vikenda pokazao da je i dalje “u sedlu”, da većina stoji iza njega, većina koja neće prezati niti od čega. Izgleda da je znalački uspio preokrenuti trendove nakon što je njegov DPS prije tačno godinu dana prvi put nakon 30 godina izgubio izbore i izvršnu vlast. Sve ovo može se gledati u kontekstu narednih predsjedničkih izbora koje Crnogorce očekuju za godinu i po. Milo je izgleda ponovo favorit.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79