Podignuta disciplinska tužba protiv glavne tužiteljice Tužilaštva KS Sabine Sarajlije

Protiv Sabine Sarajlije, glavne tužiteljice Tužilaštva Kantona Sarajevo, podignuta je disciplinska tužba. Razlog podnošenja tužbe je povreda načela nepristrasnosti te nemara i nepažnja u vršenju službenih dužnosti.

Ova informacija je potvrđena iz Ureda disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH. Tužba je podnesena 13. jula ove godine.

“Ured disciplinskog tužioca može potvrditi da je 13. jula 2022. godine podnio Prvostepenoj disciplinskoj komisiji VSTV BiH disciplinsku tužbu protiv Sabine Sarajlije, glavnog tužioca Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, zbog disciplinskih prekršaja iz člana 57.: tačka 1. “povreda načela nepristrasnosti”; tačka 8. “nemar ili nepažnja u vršenju službenih dužnosti” i tačka 12. “miješanje u postupanje sudije ili tužioca s namjerom opstruiranja ili potcjenjivanja njihovih aktivnosti” Zakona o visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine”, rečeno je iz Ureda disciplinskog tužioca.

Podsjetimo, Skupština Kantona Sarajevo je u septembru prošle godine podnijela inicijativu VSTV-u za smjenu Sarajlija Sabine.

Ured disciplinskog tužioca VSTV-a poslalo je dopis predsjedavajućem Skupštine Kantona Sarajevo Elvedinu Okeriću u kojem potvrđuju je zaprimljena inicijativa za smjenu glavne tužiteljice Kantonalnog tužilaštva KS.

U njemu je navedeno da će ova inicijativa biti tretirana kao pritužba na povredu dužnosti. Naveli su i kako ovaj ured može razmatrati ovu inicijativu samo u pogledu navoda o povredi dužnosti koji mogu predstavljati eventualni disciplinski prekršaj.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79