Podignuta optužnica protiv Asima iz Mostara: Krivotvorio kune i konvertibilne marke

Tužilac Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv državljanina BiH Asima Morića, rođenog 1995. godine u Mostaru, koji je i ranije osuđivan, zbog krivotvorenja novca.

Kako stoji u saopćenju Tužilaštva BiH, optuženi se tereti da je, u mjesecu oktobru i novembru 2019. godine, na području Mostara, počinio pet krivičnopravnih radnji.

“To je uradio na način da je pribavio pet krivotvorenih novčanica u apoenu od 500 hrvatskih kuna, za koje je znao da su krivotvorene, te ih na osmišljen način stavljao u opticaj kao prave, nanoseći na taj način štetu radnicima”, navode iz Tužilaštva BiH.

Dodali su da je krivotvorene novčanice optuženi stavljao u promet, najčešće plaćajući pojedinačno robu na prodajnim mjestima.

Optuženi se, također, tereti da je 1. juna, na području općine Odžak, a nakon što je prethodno pribavio 40 krivotvorenih novčanica u apoenu od 50 KM, plaćajući račun za robu u prodavnici mješovite robe, pokušao staviti u promet jednu krivotvorenu novčanicu, u čemu nije uspio jer je prodavačica posumnjala u ispravnost novčanice i pozvala policiju”, dodaju iz Tužilaštva BiH.

Naglasili su da se on tereti da je počinio produženo krivično djelo krivotvorenje novca te krivično djelo krivotvorenje novca

“Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje”, zaključuju u Tužilaštvu BiH.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79