Podignuta optužnica protiv majke iz Zavidovića koja je zapostavljala svoje devetero djece

Sudija za prethodno saslušanje Općinskog suda Zavidovići prije nekoliko dana je u cjelosti povtrdio optužnicu Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona protiv Razije Huskić zbog krivičnog djela zapuštanje ili zlostavljanje djeteta ili maloljetnika.

Optužnica je podignuta protiv Razije Huskić koja je rođena u Berlinu, a nastanjena Zavidovićima.

Ona se tereti da se tokom 2019. i 2020. godine, na području općine Zavidovići, nije brinula o osnovnim potrebama prehrane, zdravlja, njege i odijevanja, svoje devetero maloljetne djece sa kojim živi u zajedničkom domaćinstvu.

Tereti se da ih je ostavljala same u neuslovnim prostorijama, bez hrane i neadekvatno obučene, a često ih je ostavljala same i noću bez nadzora odraslih.

Također je opstruirala saradnju sa JU Centrom za socijalni rad Zavidovići tokom usmenih i pismenih upozorenja stručnih lica tog centra zbog zanemarivanja brige o djeci.

Djecu nije upisala u osnovnu školu, iako svjesna da tako postupajući grubo zanemaruje funkciju zbrinjavanja i odgoja djece, na koju posljedicu je pristala, a zbog čega su djeca, kako stoji u optužnici, “skitala po gradu neuredna i zapuštena”.

“Dakle, kao roditelj grubo je zanemarila svoju funkciju zbrinjavanja i odgoja djeteta ili maloljetnika, čime je počinila produženo krivično djelo”, stoji u optužnici.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79