Podignuta optužnica protiv Milenka Stanića zbog udruženog zločinačkog pothvata u Vlasenici

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv Stanić Milenka, rođenog 1962. godine u Vlasenici, državljanina BiH. Optuženi se tereti da je u vremenskom razdoblju od mjeseca travnja 1992. godine do mjeseca ožujka 1993. godine, za vrijeme širokog i sistematičnog napada na civilno pučanstvo bošnjačke nacionalnosti na području Vlasenice, u svojstvu predsjednika Kriznog štaba Vlasenica a kasnije i Ratnog predsjedništva opštine Vlasenice, sudjelovao u udruženom zločinačkom pothvatu na području opštine Vlasenica, koju je činilo većinsko bošnjačko stanovništvo, ubistvima, nezakonitim zatočenjima, silovanjima, mučenjima, prinudnim nestancima, deportacijama i drugim nečovječnim djelima, kada je izvršen progon bošnjačkog pučanstva sa područja opštine Vlasenica.

On se tereti za zločine počinjene prigodom napada na sela Drum, Gradina, Džamdžići i Alihodžići, prigodom kojih je ubijeno više civila bošnjačke nacionalnosti, te imovina uništena i zapaljena, a veći broj civila odveden u nezakonito zatočenje u Logor Sušica u Vlasenici.

Nadalje, optuženi se tereti i za zločine nezakonitog zatočenja, ubojstva, mučenja, zlostavljanja, silovanja i seksualnog zlostavljanja počinjene nad zatočenicima u Logoru Sušica, kao i za uništavanje i rušenje džamije Hajrija u Vlasenici, koja je uništena većom količinom eksploziva, a predstavljala je kulturni, historijski i vjerski spomenik.

Optuženi Stanić Milenko tereti se za kaznena djela zločina protiv čovječnosti iz članka 172. Kaznenog zakona BiH. Navode optužnice tužiteljstvo će dokazivati pozivanjem 104 svjedoka, od čega 14 svjedoka iz dodijeljene mjere zaštite, te prilaganjem više stotina dokaznih materijala.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79