Podignuta optužnica protiv uposlenika SIPA-e

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, podigao je optužnicu protiv Darka Marčetića, rođenog 1974. godine u Prijedoru, uposlenog kao istražilac u Kriminalističko-istražnom odjeljenju SIPA-e, RK Banja Luka i Adnana Aličića rođenog 1979. godine u Ključu, saopćeno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Kako piše u saopćenju, tokom istrage dokumentirana je primopredaja nezakonite imovinske koristi u iznosu od 3500 eura, saopćeno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine jutros.

”Optuženi se terete da su stupili u kontakt sa osobama sa područja Ključa od kojih su zloupotrebom položaja iznudili novac kako bi posredovali u vezi sa pošiljkom iz inostranstva, koja je sadržavala nedozvoljene supstance, a koja je upućena navedenim osobama, prenosi N1.

Također, terete se da su zloupotrebom položaja iznudili novac kako bi pružali navodnu zaštitu navedenim osobama od krivičnog gonjenja, zloupotrebom i predstavljanjem ličnih podataka i slika navedenih osoba koje je optuženi Marčetić pribavio nezakonitim pristupanjem bazi ličnih podataka IDDEA BiH.

Tokom istrage evidentirano je sastajanje optuženih u dva navrata sa navedenim osobama te preuzimanje novca u ukupnom iznosu od 3500 eura.

Optuženi Marčetić se tereti za krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlasti iz člana 220. KZ-a BiH, krivično djelo iznude iz člana 295. stava 1. KZ-a FBiH i krivično djelo nedozvoljenog korištenja ličnih podataka iz člana 149. KZ-a BiH, a optuženi Aličić za pomaganje u izvršenju krivičnih djela zloupotrebe položaja ili ovlasti i krivičnog djela iznude. Optužnica je upućena na potvrđivanje Sudu BiH”, saopćeno je.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments