Podignuta optužnica za izbornu prevaru u Doboju

Okružno javno tužilaštvo Doboj podnijelo je Osnovnom sudu u tom gradu optužnicu protiv pet Dobojlija zbog izborne prevare.

Na optužnici su Sanja Stojčinović (47), Slaviša Đukanović (47), Ilija Stjepić (40), Radovan Bjelanović (41) i Dragana Todorovića (40), svi iz Doboja.

U optužnicu se navodi da su 15. novembra 2020. godine od sedam do 19 sati, za vrijeme održavanja lokalnih izbora za gradonačelnika grada Doboja i Skupštinu grada Doboja, zajedno i po prethodnom dogovoru i to Stojčinovićeva kao predsjednik biračkog odbora, te Đukanović, Stjepić, Bjelanović i Todorović kao članovi biračkog odbora na biračkom mjestu 038B026 Pijeskovi propustili da postupe u skladu sa članom 15. stav 1 Pravilnika o načinu provođenja izbora u BiH.

Ovaj član kako se navodi u optužnici propisuje odgovornost predsjednika i svih članova biračkog odbora za zakonitost rada na biračkom mjestu, što je za posljedicu imalo falsifikovanje rezultata izbora, svjesni da njihovim radnjama može doći do povećanja glasova za jednog kandidata, a što su i htjeli.

“Tako su na izvodu sa centralnog biračkog spiska sa ukupno 485 birača u rubrikama pod rednim brojevima 300, 315, 318 i 472 za osobe P. Lj., P. M., P. Ž. i C. Đ. umjesto istih omogućili njima poznatim licima da se na navedenom biračkom spisku u naznačenim rubrikama potpišu umjesto P. Lj., P. M., P. Ž. i C. Đ. iako su znali da navedena lica nisu izašla na izbore i nisu ostvarila svoje biračko pravo, jer je P. Lj. preminuo 25. novembra 2006. godine, dok ostala lica nisu izlazila na izbore, nakon čega su njihove navodne glasove dodali u obrazac za brojno stanje i time povećali izborni rezultat jednom od kandidata na lokalnim izborima”, navodi se u optužnici.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79