Podignuta optužnica za međunarodno krijumčarenje migranata

Dvojica optuženih, državljanin Pakistana i državljanin Bosne i Hercegovine, terete se za krijumčarenje skupine od najmanje 17 državljana Pakistana iz Srbije u Bosnu i Hercegovinu i njihov prijevoz unutar BiH.

Tužiteljstvo BiH podiglo je optužnicu protiv:

Tajamul Jabbar zv.“Malik“, rođen 1995. godine u Pakistanu, državljanin Pakistana, boravi u kampu „Lipa“ kod Bihaća, nalazi se u pritvoru.

Suljiić Mensuda, rođenog 1976. godine u Tuzli, državljanina Bosne i Hercegovine.

Optuženi Tajamul Jabbar zv.“Malik“, se tereti da je djelujući u namjeri ostvarivanja nezakonite imovinske koristi, u dogovoru sa osobom sa područja Srbije, omogućio da više državljana Pakistana nezakonito uđe iz R Srbije u Bosnu i Hercegovinu.

Navedeni ilegalni migranti su dana 04. svibnja / maja ove godine, čamcem prokrijumčareni preko rijeke Drine na područje Bosne i Hercegovine, gdje je optuženi Jabbar, angažirao kao vozača optuženog Suljić Mensuda, da za novčanu naknadu prevete migrante dalje u dubinu teritorija BiH, prema području Tuzle, što je ovaj optuženi, iako je znao i vidio da se radi o ilegalnim migrantima koji ne ispunjavaju uvjete za zakonit ulazak, boravak i kretanje unutar BiH i učinio, u čemu je otkriven od policijskih djelatnika PS Teočak, dok je u svom vozilu prevozio migrante.

Navedene radnje protivne su članku 6. Protokola protiv krijumčarenja migranata kopnenim, morskim i zračnim putem, kojim se dopunjuje Konvencija UN protiv transnacionalnog organiziranog kriminala

Tužiteljstvo BiH, Odsjek za borbu protiv trgovine ljudima i ilegalnih migracija je u ovom predmetu provelo opsežnu istragu zajedno sa partnerskim policijskim agencijama, Graničnom policijom BiH i SIPA, nakon čega su prikupljeni dokazi i podignuta optužnica koja optužene tereti za kazneno djelo – krijumčarenje osoba iz članka 189. KZ Bosne i Hercegovine.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79