Podignuta optužnica za ratni zločin nad civilima iz Gradačca i Srebrenika

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine, podigao je optužnicu protiv: Šimić Milana, zv.”Robi”, rođenog 1975. godine u Gradačcu, državljanina BiH i R Hrvatske i Josipović Gorana, rođenog 1971. godine u Gradačcu, nastanjen u SR Njemačkoj, državljanin BiH i R Hrvatske.

Optuženi se terete da su za vrijeme rata i oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini, u svojstvu pripadnika ARBiH/HVO na području Gradačca i okoline, postupali protivnog odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

U optužnici se navodi da su optuženi tijekom 1994. godine, stupili u kontakt sa uglavnom starijim osobama, civilima srpske nacionalnosti, koji su boravili na području pod kontrolom Armije RBiH u Gradačcu i Srebreniku, a koje područje su htjeli napustiti zbog straha za svoje živote i sigurnost, te im obećavali da će ih za novčanu naknadu od 1000 DEM ili više po osobi, sigurno prevesti na teritoriju pod kontrolom VRS u Pelagićevu.

Nakon toga, optuženi su u dva navrata organizirali transport ukupno 6 civila, uglavnom starije životne dobi, među kojima 5 žena, od kojih su uzeli novac u ukupnim iznosima od 5000 DEM i 4000 DEM, koje su nakon toga odvodili na nepoznate lokacije, pljačkali i ubili, da bi nakon rata tijelo jednog civila, starijeg muškarca, bilo pronađeno u koritu rijeke Tinje, na području Brčko Distrikta BiH a za tijelima ostalih žrtava se još uvijek traga.

Optuženi se terete da su počinili kazneno djelo-ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Navode optužbe tužiteljstvo će dokazivati pozivanjem 21 svjedoka, jednog stručnog vještaka patologa, te prilaganjem iskaza dva svjedoka koji su u međuvremenu preminuli, kao i prilaganjem više desetina dokaznih materijala, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79