Podnesena krivična prijava protiv Nenada Stevandića Tužilaštvu BiH

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) je zatražio od visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu Christiana Schmidta da korištenjem bonskih ovlasti sankcioniše predsjednika Skupštine NSRS Nenada Stevandića zabranom obavljanja bilo koje političke funkcije.

Kako ističu iz IGK-a osnov za upotrebu bonskih ovlasti je stavljanje Stevandića na američku crnu listu jer je direktno odgovoran za podsticanje donošenja zakona u Narodnoj skupštini bh. entiteta RS, kojim se odluke Ustavnog suda BiH proglašavaju neprimenjivim u bh. entitetu RS, čime se negiraju institucije države BiH, opstruiše i ugrožava provođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i ozbiljno narušava mir i stabilnost u regiji.
Drugi osnov za primjenu bonskih ovlasti je osnovana sumnja za izvršenje ratnog zločina i zločina protiv čovjećnosti za vrijeme agresije na BiH. Istovremeno IGK je podnio krivičnu prijavu protiv Stevandića Tužilaštvu BiH.

“Nenad Stevandić, predsjednik Narodne skupštine bh. entiteta RS i predsjednik stranke Ujedinjena Srpska, već godinama se suočava sa optužbama vezanim za njegovu ratnu prošlost i ulogu u agresiji na BiH. IGK posjeduje dokaze o izvršenom ratnom zločinu i zločinu protiv čovjećnosti koji se prije svega ogledaju u učešću Stevandića, kao komandanta “Srpskih odbrambenih snaga” (SOS) u Kotor Varoši u maltretiranju i prisilnom zatvaranju bošnjačkog stanovništva, vršenju racije po bošnjačkim kućama, grubom maltretiranju i odvođenju Bošnjaka u koncentracione logore smrti na području Kotor Varoša”, poručju iz IGK.

Iz IGK upozoravaju visokog predstavnika i Tužilaštvo BiH da je država BiH napadnuta zbog kontinuiranog negiranja države, ugrožavanja njenog teritorijalnog integriteta, nezavisnosti, suverenosti i državno pravno političkog subjektiviteta, radikalnog kršenja Općeg okvirnog sporazuma za mir, što je prijetnja miru i stabilnosti u BiH i podrivanje perspektive svih građana, uključujući i i građane iz bh. entiteta RS.

“Kontinuirani udari Stevandića na državu BiH su kulminirali usvojenim aktima Narodne skupštine bh. entiteta RS, što je direktan udar na Dejtonski mirovni sporazum i ustavnopravni poredak BiH. Visoki predstavnik i Pravosudne institucije BiH su dužne da odlučno reagiraju i hitno poduzmu korake iz svoje nadležnosti. Ne smije biti nikakvog odlaganja ili čekanja. Jer Stevandić zajedno sa Miloradom Dodikom i njegovim establišmentom uvode BiH u neizvjesnost i nestabilnost čije posljedice mogu biti nesagledive. U svom destruktivnom djelovanju Stevandić i navedeni establišment mora biti spriječen, institucionalno od strane Visokog predstavika i pravosudnih institucija BiH”, istakli su iz IGK-a.

O svojim aktivnostima IGK je već upoznao premijera Kanade, Vladu i Parlament Kanade i kanadske organizacije za zaštitu ljudskih prava i sloboda.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79