Podnesene prijave protiv NiP-ovog Tonija Vukadina jer “sjedi na dvije stolice”

Podnesene prijave protiv NiP-ovog Tonija Vukadina jer “sjedi na dvije stolice”


Vukadin nikada nije podnio ostavku na mandat općinskog i gradskog vijećnika

Aktuelni općinski i gradski vijećnik Naroda i pravde u Općinskom vijeću Novi Grad i Gradskom vijeću, Toni Vukadin, je od decembra 2023. godine je preuzeo još jednu poziciju. Imenovan je za vršioca dužnosti direktora za podršku poslovanju u Razvojnoj banci FBiH u martu ove godine. Na predstojećim lokalnim izborima ponovo je kandidat Naroda i pravde za OV Novi Grad iako je i dalje zaposlen u Razvojnoj banci FBiH.

Protiv Tonija Vukadina podnesena prije nekoliko dana podnesena je prijava Agenciji za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije u BiH – APIK i Antikorupcionom timu Vlade FBiH zbog sukoba interesa i imenovanju suprotno Zakonu o Razvojnoj banci FBiH.

Vukadin je izabrani dužnosnik iz člana 3. tačka e) stav 3., ali istovremeno i nosilac izvršne funkcije iz člana 3. tačka f) Zakona o sukobu interesa u organima vlasti F BiH.

Pravni status Razvojne banke FBiH kao posebne finansijske institucije, kao i pravni status upravnog tijela iste i njenih rukovodilaca, utvrđen je Zakonom o Razvojnoj banci Federacije BiH (“Službene novine FBiH” broj 37/08) kao i podzakonskim aktima, tačnije Uredbom o vršenju ovlaštenja u privrednim društvima sa učešćem državnog kapitala iz nadležnosti Federacije BiH (Službene novine FBiH” br: 26/16, 3/17, 9/17, 69/17.)

-Ovom Uredbom utvrđeno je da Razvojna banka spada u Listu privrednih društava u kojima Vlada Federacije BiH vrši ovlaštenja na osnovu državnog kapitala (kapital 100% državni) iz nadležnosti FBiH. U skladu sa članom 13. Uredbe, izbor kandidata uprave ovih institucija provodi se po postupku u kojem Vlada FBiH donosi Odluku o davanju prethodne saglasnosti nadležnom organu društva za imenovanje članova uprave.

Prema navedenom, a poštujući odredbe i člana 168. stav 1. Zakona o radu u FBiH članovi uprave obavljaju javne dužnosti, odnosno da uprava Razvojne banke FBiH ima se smatrati nosiocima izvršnih funkcija.

Na osnovu odluke Vlade Federacije koja je donesena 30.11.2023. godine o davanju saglasnosti na imenovanje (vd) uprave Razvojne banke FBiH zaključuje se da nije ispoštovan zakonski princip nepostojanja sukoba interesa lica koji su izabrani za nosioce ovih izvršnih funkcija – navodi se u prijavi koja je dostavljena.

Vukadin nikada nije podnio ostavku na mandat općinskog i gradskog vijećnika.

Vukadin je promijenio poziciju

U martu ove godine Vukadin je kazao da se obratio na četiri adrese s pitanjem da li je u sukobu interesa, te je čekao odgovor Ministarstva pravde FBiH.

U isto vrijeme i vijećnik i direktor: Podnesene prijave protiv NiP-ovog Tonija Vukadina

S obzirom da Zakon o prevenciji i suzbijanju korupcije u Kantonu Sarajevo predviđa da nosilac javne funkcije, što u ovom slučaju jeste Vukadin jer je izabrani vijećnik, ne može obavljati više od jedne funkcije osim ako posebnim propisom nije drugačije određeno, te da se ograničenja obavljanja javnih funkcija odnose na sve nivoe vlasti koje su definisane zakonima koji regulišu istu materiju na drugim nivoima vlasti, očito je da je Vukadin u određenom sukobu interesa.

Podnosilac prijave traži od Antikorupcionog tima Vlade FBiH da prijavu riješi u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima i povjerenim im poslovima.

-Moguće je tražiti krivičnu odgovornost ukoliko se ovakva imenovanja dešavaju na štetu razriješenih koji nemaju teret sukoba interesa, a u korist lica koja su evidentno i dokazima potkrijepljeno u sukobu sa nabrojanim propisima.

Krivični zakon Federacije u tom smislu kao kumulativno ispunjene uslove predviđa svijest o učinjenju, mjerljivu štetu za jedog ili više njih, te utvrđivanje nastale štete za druga lica.

Ovom prilikom neophodno je razriješiti problematiku statusa Razvojne banke kao posebnim Zakonom ustanovljene posebne finansijske institucije – navodi se u prijavi.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija