Podrška iz Banjaluke, Tuzle i Sarajeva: “Stojim uz svoju drugaricu lezbejku”

Danas, 26. april, je Dan vidljivosti lezbejki.

Pored Međunarodnog dana lezbejki, koji se slavi 8. oktobra, malo je poznato da je prije desetak godina ustanovljen i Dan lezbejske vidljivosti. Obilježava se 26. aprila, a sama inicijativa potiče od LGBTI pokreta u Španiji, koji je na taj način želio da skrene pažnju na slabu vidljivost lezbejki u javnom prostoru, ali i dvostruku marginalizovanost u društvu, i kao žena i kao lezbejki.

Na današnji dan slave se sve različitosti žena koje vole žene, ali i skreće se pažnja na one koje su krajnje nevidljive, koje su višestruko diskriminisane zbog boje kože, fizičkog ili mentalnog invaliditeta, ili bilo kojeg drugog ličnog svojstva.

“Teška je situacija. I pandemija je dodatno gurnula sve LGBTIQ osobe na marginu, a lezbejke ostaju kao žene i kao lezbejke dvostruko diskriminisane i skrajnute u ovom hetero-patriarhalnom sistemu. Ovo je mali podsjetnik za sve nas lezbejke i žene koje vole žene da se držimo u u ovo teško vrijeme i ne odustajemo od naših života. Ostanite hrabre, jake i divne”, rekli su za BUKU aktivisti.

Pogledajte fotografije:

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79