Pogledajte dobitnike federalnih nagrada za nauku za 2021. godinu

Vlada FBiH je, na prijedlog Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, donijela Odluku o dodjeli federalnih nagrada za nauku za 2021. godinu.

Dobitnik Nagrada za životno djelo, u iznosu od 10.000 KM, je prof. emer. dr. sc. Faruk Čaklovica. Godišnja nagrada za nauku, u iznosu od 5.000 KM, dodijeljena je vanr. prof. dr. sc. Jurici Arapoviću (oblast biomedicine i zdravstva), Godišnja nagrada za mlade istraživače u iznosu od 5.000 KM Josipi Krezić (biotehničke nauke), a Godišnja nagrada od 2.000 KM za popularizaciju i promociju nauke prof. dr. sc. Elvisu Ahmetoviću (tehničke nauke).

Uz novčani dio, nagrade se sastoje i od povelje.

Nagrade će biti isplaćene iz sredstava utvrđenih na budžetskoj poziciji transfera za razvoj institucija nauke i podsticaj naučno-istraživačkog rada od značaja za Federaciju BiH.

Prijedloge za dodjelu nagrada Federalnom ministarstvu obrazovanja i nauke mogli su, putem kantonalnih ministarstava nadležnih za nauku, podnijeti akademije nauka i umjetnosti, univerziteti i njihove organizacijske jedinice, visoke škole, naučne ustanove, naučno-istraživački i istraživačko-razvojni instituti, tehnološki parkovi i druge pravne osobe registrirane za obavljanje naučno-istraživačke i istraživačko-razvojne djelatnosti sa sjedištem u Federaciji BiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79