Pogledajte dramatično spašavanje rudara jame Stranjani

Neizvjesna noć je pred rudarima pogona Stranjani koji su jučer obustavili proizvodnju, a njih 75 jutros je sišlo u jamu i odbijaju izaći.

Gašenje pogona

Uslijedilo je to nakon što je obznanjeno da se ovaj pogon planira ugasiti, te da “Elektroprivreda BiH” ne planira vise ulagati u Stranjane.

Budući da su komorati rano jutros sišli u utrobu jame, već se javljaju prvi problemi. Naime, dvojici komorata, usljed iscrpljenosti i iznemoglosti, je pozlilo zbog čega je intervenirala Hitna pomoć.

Ekipa “Avaza” posjetila je večeras Stranjane, gdje smo zatekli muk i tišinu. Rudari, njih oko 75, koji se nalaze u krugu pogona, još ne mogu vjerovati da se dešava ono čega su se pribojavali – gašenje pogona.

Niko od njih nije mogao ostati ravnodušan i na dramatične scene spašavanja njihovih kolega, koji su na nosilima izašli iz pogona. Portal “Avaza” u posjedu je snimka spašavanja rudara, a posebno pogađa činjenica da su se rudari kojima je pozlilo, odmah nakon ukazane pomoći, uprkos lošem zdravstvenom stanju, ponovo vratili u jamu.

To najbolje svjedoči koliko su zenički rudari, koji su dovedeni u situaciju da se životima bore za svoj pogon, ustvari istrajni u odluci da ne daju Stranjane.

Kako nam priča Smajo Doglod, u ime Sindikata “Stranjana”, rudari koji se nalaze u jami poručili su kako samo mrtvi mogu izaći iz jame, te da tamo ostaju do daljnjeg.

Podsjetimo, odlučeno je da se rudari ove jame preraspodijele u Staru jamu i Raspotočje, međutim, sa ovom odlukom rudari se ne žele pomiriti.

Smatraju da u Stranjanima još ima uglja, koji je, tvrde, najkvalitetniji, te da neko svjesno želi da ih ugasi kako bi prikrili velike investicije i gubitke napravljene u Raspotočju.

Sve ili ništa

Neizvjesna noć je pred ionako iscrpljenim rudarima Stranjana, a koji su odlučili ući u ovu borbu i ići, kako su kazali, na sve ili ništa.

VIDEO

Svrha grupe nije ometanje rada policije, već je grupa informativnog karaktera i pomaže vozačima da prije svega izbjegnu neprijatne situacije i gužve, navode iz Crne hronike.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments