Pogledajte ih u akciji: Crna Gora kupuje laka oklopna vozila američke kompanije “Oshkosh”

Crna Gora i Sjedinjene Američke Države potpisale su ugovor o nabavci lakih oklopnih patrolnih vozila američke firme “Oshkosh”.

To su ozvaničili ministar odbrane Predrag Bošković i ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država Džudi Rajzing Rajnke (Judy Reising Rainke), saopćeno je iz Ministarstva odbrane,

Vlade Sjedinjenih Američkih Država i Crne Gore sklopile su ugovor vrijedan 36.165.105 dolara za 67 vozila.

Osim visokog stepena balističke zaštite, vozila posjeduju i visok stepen prohodnosti u savladavanju različitih konfiguracija terena, vodenih i drugih prepreka u ekstremnim vremenskim prilikama, prenosi Antenam.net.

Kako je navedeno, prvi kontingent vozila u Crnu Goru će stići 2020. godine, čime će ta zemlja biti prva u Evropi koja će osigurati “Oshkosh” vozila za svoju vojsku.

Bošković je tom prilikom poručio da je nabavka lakih oklopnih vozila značajna za Vojsku Crne Gore, te je prva takva u posljednjih 40 godina.

– Ovom nabavkom pripadnici VCG imat će mogućnost da na najbolji način iskažu svoj kvalitet i potencijal, s obzirom na to da će dvije pješadijske čete biti opremljene najmodernijim sredstvima protuoklopne zaštite, koji će omogućiti, ne samo zaštitu, već mobilnost i kretanje naših jedinica – istakao je Bošković.

On se zahvalio na vrijednim donacijama Sjedinjenih Država i najavio novu, značajnu podršku.

– Sa SAD dogovorili smo donaciju vrijednu osam miliona eura za cyber, koji je veoma važan za Crnu Goru i Vojsku Crne Gore, s obzirom na sve veću prijetnju nekonvencionalnim sredstvima kojima je naša zemlja izložena – naveo je Bošković.

Ambasadorica Rajzing Rajnke kazala je da je potpisivanje ugovora o nabavci lakih oklopnih vozila dokaz dugogodišnjeg partnerstva dvije zemlje, koje su udružene u mnogim misijama i vježbama NATO alijanse.

– Lično odajem priznanje i čestitam svim muškarcima i ženama u Vojsci Crne Gore za posao koji su uradili i nastavljaju da rade u Afganistanu, Latviji, na Kosovu i u mnogim drugim oblastima, gdje je Vlada CG pokazala istinsku posvećenost kao NATO partner, saveznik i prijatelj – kazala je Rajzing Rajnke.

Nabavka lakih oklopnih patrolnih vozila za deklarirane čete planirana je Strategijskim pregledom odbrane i Dugoročnim planom razvoja odbrane za period od 2020. do 2023. godine, prenosi Avaz.

Komentari

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79