Pogledajte kakav je račun izdao taxista!

Prema Zakonu o taksi prijevozu u Kantonu Sarajevo odnosno članu 10. taksi vozač je dužan putniku izdati račun za obavljeni prijevoz. Ukoliko to taksista i ne uradi sam, imate pravo tražiti račun.

Istraživanje koje je provela agencija Patria sa sarajevskim taksistima pokazalo je da račun nećete dobiti ukoliko ga ne zatražite. U najvećem broju slučajeva taksisti su dali ovjereni račun sa upisanom cijenom vožnje.

No, zanimljiva situacija dogodila se u jednom od taksija gdje je vozač na pitanje da li može izdati račun vrlo ljubazno to i učinio. Naime, datum na izdatom računu je 22.02.2005. godine, a cijena je izražena u dinarima umjesto u konvertibilnim markama!

Inspekcijske kontrole taksi prijevoznika u Kantonu Sarajevo nisu dale pravi rezultat, pa još uvijek imamo brojne nelegalne taksiste.

U slučaju kada putnik uđe u nelegalni taksi rizikuje da plati kaznu od 50 KM. Prilikom zaustavljanja taksija trebate pogledati da li vozilo posjeduje registarske tablice sa slovnom oznakom “TA”, svijetleću krovnu taksi oznaku i dopunsku taksi oznaku koja je zalijepljena na prednjem vjetrobranskom staklu. Ili nazvati neku od registrovanih taksi službi u Kantonu Sarajevo.

Također, taksista ne smije odbijati kratke vožnje niti voziti bez upaljenog taksimetra jer u tom slučaju niste dužni platiti vožnju.

– Ukoliko putnici zabilježe ovakvo kršenje pravila, o tome trebaju obavijestiti taksi udruženje ili drugo pravno lice koje obavlja ovu djelatnost ili nadležnu kantonalnu inspekciju. U slučaju kršenja prava putnika, u skladu sa federalnim propisima za prekršioca je predviđeno oduzimanje taksi oznake i dozvole za obavljanje taksi djelatnosti – saopćeno je ranije iz Ministarstva saobraćaja KS.

Taksi prijevoznik kome dopunsku taksi oznaku nije izdalo Ministarstvo saobraćaja KS ne može obavljati taksi prijevoz na području ovog kantona, izuzev u slučaju da tranzitira teritoriju Kantona Sarajevo. Zakonom o taksi prijevozu u KS za nelegalne taksi prevoznike predviđene su novčane kazne u rasponu od 3.000,00 do 15.000,00 KM.