Pogledajte kako će izgledati sarajevski tramvaji

Ovo su novi sarajevski tramvaji!

Ministar saobraćaja KS Adnan Šteta uskoro potpisuje ugovor o nabavci 15 novih niskopodnih tramvaja.

Ministar saobraćaja KS Adnan Šteta uskoro potpisuje ugovor o nabavci 15 novih niskopodnih tramvaja, najavljeno je danas iz Vlade Kantona Sarajevo.

Iako su više informacija najavili za kasnije tokom dana, saznajemo da se radi o tramvajima proizvođača Stadler.

Na Facebook stranici Vlade objavili su fotografiju tramvaja te je navedeno da će imati kapacitet od 180 putnika, od čega 79 sjedećih.

Imat će klima uređaj, video nadzor, elektronski sitem naplate, štedit će električnu energiju, imat će smanjen nivo buke…

Ugovor o nabavci 15 novih tramvaja potpisat će predstavnici Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo i firme koja će isporučiti Kantonu Sarajevo nove tramvaje.

Osim dvije strane, potpisivanju ugovora će prisustvovati i predstavnici Evropske investicione banke (EIB) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Krajem aprila ove godine, Ministarstvo saobraćaja KS potpisalo je ugovor s EBRD-om kojim je osigurana podrška od 20 miliona eura za rekonstrukciju javnog gradskog prijevoza.

Ovaj projekt predviđa nabavku i implementaciju adaptivnog sistema upravljanja saobraćajem, te nabavku dodatnih tramvaja kao dijela tekuće obnove voznog parka.

Podsjetimo, Vlada Kantona Sarajevo je u decembru prošle godine izabrala pet potencijalnih ponuđača za kupovinu novih tramvaja.

Ponude su poslali konzorcij Stadler Polska iz Poljske i Stadler Rail Valencia iz Španije, Durmazlar Makina Sanayi ve Ticaret Anonim Sirketi iz Turske, CAF iz Španije, Škoda Transportation iz Češke i Alstom iz Francuske piše Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79