Pogledajte kako će izgledati zgrada Centralne banke BiH u Hastahani

Izabrano je idejno rješenje za novu zgradu Centralne banke Bosne i Hercegovine – Glavne jedinice Sarajevo, koja će biti izgrađena na lokalitetu Hastahana, parku u centru Sarajeva, čemu se veliki broj građana protivio.

Konkursna komisija, kako objašnjavaju iz CBBiH, jednoglasno je izabrala pobjednika javnog konkursa za izradu idejnog rješenja poslovnog objekta na parceli u ulici Kranjčevićeva, koja se naslanja na Park prof. dr. Nijaz Duraković, na lokalitetu Hastahana.

Komisija, čiji stručni dio predstavljaju doc. dr. Pavle Krstić, dipl. ing. arhitekture, profesor emeritus Ognjenka Finci i Zijo Krvavac, dipl. ing. arhitekture, zaključila je da prvonagrađeno rješenje zadovoljava kriterije za idejno arhitektonsko rješenje objekta i “prema prijedlogu je njen integralni dio i dobro akcentira ovaj lokalitet”.

“Rad je inovativan i atraktivan s doziranom i prisutnom transparentnošću i otvorenošću prema parku Hastahana na jugu i Kranjčevićevoj ulici na sjeveru. Ovaj objekt je koncipiran na najboljem tragu onog što se naziva “zelena arhitektura”, koja nije uobičajena za objekte ove namjene, ali ovo je vrijeme rušenja stereotipa dobrom argumentacijom”, navodi se između ostalog u zaključku komisije, poručuju iz CBBiH.

Iako hortikulturno rješenje organizacije parka Hastahana nije predmet ovog konkursa, kao društveno odgovorna institucija, iz Centralne banke poručuju da daju smjernice i poticaj za planere i projektante budućeg parka te s nestrpljenjem očekuju konačno definisanje sadržaja parka, a koji će na najbolji način odražavati volju građana.

Klix.ba je došao u posjed idejnog rješenja koje će uskoro biti prezentirano. U narednim danima javnosti će putem različitih medijskih kanala biti prezentiran izgled objekta s njihovim projekcijama rješenja Parka prof. dr. Nijaz Duraković, a koji se naslanja na parcelu CBBiH.

Uvjereni su da će time nestati razumljiva skepsa kod dijela građana te da će s njima dijeliti oduševljenje i ponos.

Kako smatraju u CBBiH, ovakvim prijedlogom rješenja uređenja okoliša i parka cjelokupan lokalitet Hastahana čini se mjestom kvalitetnog i ugodnog življenja.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79